Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2015 18:34 - унищожаване по екологичен път
Автор: bven Категория: Регионални   
Прочетен: 2089 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Цитат:
Кастрират уличните котки в Пловдив

Без дебати и с пълно единодушие общинските съветници приеха програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета и котки в община Пловдив до 2017 година. Основната мярка, която е заложена в борбата с уличните животни е 100 процентова кастрация. Според последното официално преброяване на фондация „Четири лапи” броят на бездомните котки е надхвърлил 10 000. Най-много котки, близо 5 500, са преброени в район „Централен“, а най-малко са в „Тракия“.

„Човешкият фактор е много важен. Винаги ще има котки, които се размножават не защото искаме това, а защото няма да можем да обхванем всички животни. Но когато имаш един ясен критерий, това означава, че трябва да изискваш постоянно, и винаги когато има котка , която не е кастрирана, да знаеш кой е виновен – в случая общинско предприятие „Зооветеринарен комплекс”, коментира кметът на Пловдив Иван Тотев. Според първоначалното искане 80 процента от уличните котки трябваше да бъдат ще бъдат кастрирани. По предложение на съветника от БСП Ангел Иванов на интервенция ще бъдат подложени всички.

„Аз предполагам, че Община Пловдив ще успее да се справи финансово с кастрацията. Тук въпросът е кой хваща котките, как се отчитат разходите и как се извършва тази кастрация”, каза Иванов.

135 са издадените разрешителни за зоодоброволци, които единствено имат право да се грижат и да хранят уличните животни. Според програмата в амбулаторията на Зооветериналния комплекс животните ще се обезпаразитяват, кастрират, маркират посредством фин татуировъчен номер и ваксинират. След минимум 24 часов постоперативен престой ще се връщат по местата на залавянето им.


Този текст , не правещ особено впечатление, при прочитане за втори или следващ път поставя много въпроси. Естествено е да има хора, които обичат животните на улицата и да им помагят да преживяват, както и такива, които се плашат от срещата  с тях - може да ги ухапе или да им донесе нещастие (ако има черен цвят котката например).  Но след 100% кастрация явно , че Пловдив ще прилича на футуристичен пейзаж - без нито една котка. Защото малко хора видяха от досегашните акции някоя котка да се върнала в района си. Още по-интересно е, как кастрирана котка няма да е носител на бълхи (особено плашещо нежната половина на града)? Явно целта е премахване на котешкия вид...Което води някои вредни последици, като нарастване популацията на дребните гризачи, които стават все по-смели и здрави след "хранене" с препарати. Не е маловажно също и финансовите средства и на какви фирми ще се раздадат - вероятно както и всичко досега?

Не си спомням кога точно, в средните векове във Франция също са събирали уличните котки и са ги изгаряли  с пищни зрелища на площадите. Факт!
Предлагам на вниманието на общинарите да прочетат книгата на Ж.Приор "Душата на животните" - може нещо да се пречупи в тях и да променят отношението си към нашите четириноги приятели! Може и приятелите на животните да се активизират и поискат промяна в така цитираното вече решение от м.януари т.г.?!
Вие как мислите, приятели?

image

   


Тагове:   котки,   кастриране,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14907180
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39057
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава