Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2021 09:28 - кралицата воин Аманирена
Автор: bven Категория: Регионални   
Прочетен: 1424 Коментари: 4 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Куш е древно царство в Нубия, разположено между долините на Судан и южен Египет на Нил. Това красиво царство е в сянката на Египет и неговите великолепни сгради, известни фараони и невероятни древни артефакти. Въпреки това, в древността в нубийското царство е имало и развита цивилизация. В Судан има много пирамиди и дори повече, отколкото в Египет, но те не могат да бъдат сравнявани по размер с египетските, въпреки че са много по-артистични.

                                           image

На територията на Мерое, южната столица на Напата и Мероитското царство, има повече от двеста пирамиди. Мерое процъфтява между 800 г. пр. Н. Е. до 350 г. сл. н. е 

Нубия е Страната на лъковете и стрелците й са несравними. В страната  започва най-големия строителен проект в историята й и вече е повече от готова да се справи с градоустройството и уредбата на цялата империя.

Аманиренас ( „ъ-ъ-мон-ей-рей-нус“) е била кандаке (кралица , „велика жена“) на нацията, наречена Куш,  в региона на днешния  Судан. Тя е втората от осемте кандаки, които управляват Куш - повечето древни цивилизации са били управлявани от царе, а това прави нацията уникална. Управлението  й продължило тридесет години (40-10 пр.н.е.). Експертите смятат, че тя е родена между 60 и 50 г. пр.н.е  и  управлява  Куш във важен момент, когато нацията е била  заплашена от Римската империя.


image
 
По време на нейното управление е конфликтът  с римляните, които контролират Египет след битката при Актиум . Съпругът й е убит в битка и тя се бори срещу римляните заедно със сина си. През 30 г. пр. н. е.  Цезар Август    насочил погледа си на юг към Куш. Но Кандаке Аманиренас била готова. През 24 г. пр.н.е. тя повежда 30 000 войници срещу римските сили в Египет. Тя и синът й, принц Акинидад, се биели между войниците и спечелили голяма победа - Куш превзел три римски града и много пленници, а войските  осквернили много паметници на Цезар Август в градовете.

Конфликтът между нейното царство и римляните продължило пет години и  дошло време да се сложи край, обръщайки резултата от войната в нейна полза. Така  тя взима решение и предприема атака срещу Египет.
 Аманирена и армията на кушите атакуват римляните. Кралицата  и нейната армия използват елемента на изненадата, когато предприемат първата си атака. Те изчакват, докато префектът Елиус Галус тръгва в кампанията и след това атакуват. Кушитите превземат два големи римски града - Сиена и Фила, много пленници и разширили границите си.
Като трофей нейната армия се завръща с бронзово изображение на главата на Август, взето  от статуя на римския император. Кралицата високо оценява този трофей. Тя погребва отсечената глава на славния Август под стъпалата на храма, посветен на победата. /Този артефакт сега се намира в Британския музей./

                                                                                                                                                              image

Аманирена и нейните кушитски воини обаче не  се радват дълго  на слава. На следващата година те са изгонени от Сиена от новия римски префект Гай Петроний. Август е бесен и заповядва на римската армия да поеме контрола над съперничещото кралство. Армията на Петроний се впуска  дълбоко в меройтското царство, докато най-накрая достигна Напата, древният град, основан от Тутмос III през 15 век пр. н. е. След завладяването на Нубия, римляните заловили хиляди нубийци и ги продали в робство. Повечето от Напата е унищожена и има много жертви. Но кралица Аманирена няма намерение да се предаде на римляните.
Рим започва контраатака. Тя си възвръша загубените градове и нахлува в Куш. Кандаке Аманиренас продължи да се бие. В една битка тя загуби окото си, след изцелението се връща в битка. Тя също загуби сина си в битката, която ще стане известна като Меройтската война (след столицата на Куш, Мерое).

Накрая Рим и Куш се споразумяват за мирен договор през 22 г. пр.н.е. Споразуме-нието означава, че кушитите запазват цялата си територия. Римляните  извеждат армията си от Египет. Куш не плаща данък и не изпраща никакви ресурси на Рим, за разлика от другите нации по границата на империята. Отношенията остават спокойни.

       image

Аманирена продължава да управлява до смъртта си през 10 г. пр.н.е. Царуването й е последвано от това на друга кандаке, Аманишакето. Много кандаки на Куш се помнят като смели жени,  водили своето царство към големи победи.
Сега бихте ли се били срещу Римската империя? Много държави смятат, че е по-плодотворно да се присъединят към нея. Не е така за нацията Куш, която продължава още 400 години след Мероитската война.

Борбата на   Аманирена с римляните продължава пет години, но това време не е било загубено . Можем да кажем, че  кралицата принуждава римляните да преразгледат позицията си и да преоценят позициите си в региона.

                                                      image

image

Разбира се, кралица Аманирена не е била  единственият яростен воин в Нубия - кралица Аманишакете победила римската армия, изпратена от римския император Август.  Аманирена била  кралица войн, като своята майка , баба, прабаба и т.н. Историята показва, че нубийските кралици не са се страхували да воюват .


по материали от нет-а






Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Здравей , мила !
14.05.2021 22:27
Много интересни неща пишеш!
Привет!
Тони
цитирай
2. bven - Благодаря ти, Тони! За това, че коментираш и че харесваш написаното:)))
15.05.2021 10:09
panazea написа:
Много интересни неща пишеш!
Привет!
Тони

В блога е тенденция сега някои да се хващат за едно изречение и да правят цяла буфонада. А толкова малко е нужно, за да има положителни емоции и светлина?!
Поздрави и хубава събота!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Таня!
15.05.2021 18:54
Интересно е, че в древността има жени, които в управлението не са отстъпвали с нищо на мъжете!
Август, поставян на върха между римските императори е бил нищо, без жена си Оливия!Или Ливия!
Но тя умно е дърпала конците в сянка, не е излизала наяве!
Интересно е , че родителите му са свързани с нашите земи Баща му, на Перперикон вероятно, научава , че синът му ще властва над света!
Атия- военоморската ни база, носи името на майка му ?
Има и други жени , управлявали достойно! би могла да ги опишеш Зенобия, например!
Заинтригува ме името КУШ Може би знаеш, че Българите са свързани с поредицата империи, като се тръгне от Согдианската, наследила Александровата! Тя е получена от бащата на Роксана- Оксиарт, като зестра, без бой и последвалата я Кушанска! Именно кушиите са дошли у нас оттам! Куш, на техния език означава кон
Империята е конна, знае се ,че Българите са били страшилище с конете си! Както казаците, вероятно са техни наследници!
Това между другото!
Би могла, ако решиш, да опишеш жените владетелки от античността или общо, великите жени-Оливия я посочих!
От позициите на жена, как ги оценяваш!

Хубава вечер!!
цитирай
4. bven - Здравей, Иване. Да, аз попадам на интересни данни за велики жени-воини и владетелки.
15.05.2021 20:45
leonleonovpom2 написа:
Интересно е, че в древността има жени, които в управлението не са отстъпвали с нищо на мъжете!
Август, поставян на върха между римските императори е бил нищо, без жена си Оливия!Или Ливия!
Но тя умно е дърпала конците в сянка, не е излизала наяве
Интересно е , че родителите му са свързани с нашите земи Баща му, на Перперикон вероятно, научава , че синът му ще властва над света
Атия- военоморската ни база, носи името на майка му ?
Има и други жени , управлявали достойно би могла да ги опишеш
Заинтригува ме името КУШ Може би знаеш, че Българите са свързани с поредицата империи, като се тръгне от Согдианската, наследела Александровата ,получена от бащата на Роксана- Оксиарт, като зестра, без бой и последвалата я Кушанска Именно кушиите са дошли у нас оттам Куш, на техния език означава кон
Империята е конна, знае се ,че Българите са били стращилище с конете както казаците, вероятно са техни наследници
Това между другото!
Би могла, ако решиш, да опишеш жените владетелки от античността или общо, великите жени-Оливия я посочих, от позициите на жена, как ги оценяваш!

Хубава вечер!!

Преди време започнах да публикувам данни за известни велики жени от древността, макар че за някои са доста оскъдни или няма. Естествено, едни от тях са свързани с българите и тяхното движение по техния от векове исторически път.
Владетелките, които влияят на съпрузите-владетели, също са интересни. Но те имат широк гръб и действат задкулисно. Докато тези, застанали начело на държава и армия, носят двойна отговорност - за Зенобия съм публикувала материал. Когато имам интересни данни и снимков материал и потвърдени данни /защото има много критикари тук/, няма да пропусна. Но сега времето бърза много и всеки ден носи новини. Нека гледаме днешния ден, а историята сама подсказва темите:)))
Лека вечер, приятелю!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867941
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава