Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2022 21:05 - ИНТЕЛИГЕНТНА ИНИЦИАТИВА С ЦЕЛ ПРИВЛИЧАНЕ НА ПОСЕТИТЕЛИ В КРАСИВИЯ ЕЛЕНСКИ БАЛКАН ?
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 4600 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ИНТЕЛИГЕНТНА ИНИЦИАТИВА С ЦЕЛ ПРИВЛИЧАНЕ НА ПОСЕТИТЕЛИ В КРАСИВИЯ ЕЛЕНСКИ БАЛКАН ?

 

    Да пиша за красотата на Еленския балкан не върви. Тя е така велика, че не смея сори да я коментирам. Като спомен в мен, с който ще напусна този свят, остава Темната гора. През нея по централото било на Балкана се върви към 6 часа.. и се излиза от мрака на огрявана от слънце Агликина поляна.  Преходът е един от най-силните за Балкана, известен е под името Чумерна-Вратник.

   От Елена има добри пътища към два превала, които прехвърят Балкана и слизат в Южна България, Елено-Твърдишкия проход и прохода Вратник.

   Търсейки допълнителни доходи за хората по красивите кътчета на Еленския балкан, споходени от беднотията, по инициатива на местната власт и със средства на ЕФРР се е стигнало до решението да бъде направено популярно и посещаемо едно свято място, споед мен оброк, до с. Раювци. Че тук, където няма оброци е имало древен оброк, аз съм абсолютно убеден. От далеч се вижда огромния престарял дъб с каменния кръст под него. Каменният кръст обаче не може да се мери по красота с каменорезбините кръстове, изработвани в Гинци до 1950 г, когато тази дейност е била забранена. Не са били изтъкнати мотиви към забраната, отнела поминъка на каменарите от селото, но е било подсказано, че поповете грабят народа. Напомням за задължението ни като деца, ако срещнем поп, първото дете да каже на второто „Предавам ти попа!”

   По-късно на това свято място до с. Раювци е бил направен и параклис.  А каква красота се разкрива от тази леко надигната над селото огромна поляна. Днес красотата й е още по-велика заради изгледа към яз. Йовковци.

   И какво решават еленските местни управници – на поляната в близост до оброка и параклиса да се наппави КРОМЛЕХ. Кромлех е място за религиозни служби на траките на открито,  което се пхрави по определени правила. Траките довличат огромни камъни и ги нареждат в кръгове с различен диаметър, според мястото. В средата на кръга слагат един по-висок камък, от който проповядва свещеника. Така той може да се обръща към всичките траки, предполагам насядали на камъните по кръга и по земята.

   За да стане тази идея реалност са блили ангажирани и каменорезбарите, които работят на края на селото. За тях се докарват големи рязани скали с врачански камък, доста известен в България. Добива се в кариерите между Мездра и Роман, най-голямата кариера е до с. Струпец. Добивът на тези камъни става чрез изрязването им от монолитния масив.  Имаше училище за каменорезбари в Кунино, но с развитието на българската култура, сега яхната от радевотрифоновата простащина, училището бе закрито. Има обаче хора, които имат подадине към каменорезбата и могат с помощта на съвремнните машини да правят паметниции и всичко, по снимка могат да направят паметник на определена личност. Тук ще добавя един дърворезбар, който с моторна резачка прави мечки, лъвове, каквото вму поръчат, работи в кафето на ж. п. гара Своге.

   Кромлехът в това село е направен по типа на траковите, но камъните са много големи, защото сега има техника за пренасянето и поставянето им. Най-малкият къмък и най-нисък е този за проповедника, тук архитектите на комплекса са се изложили. Пред входа на кромлеха има декоративно оформени камъни, по-долу има и нещо като арка от няколко огромни камъни. Някои от камъните наподобяват човешко лице, а на всички камъни има надписи, взети от Библията, от историята ни, от видни личности, между които Вазов и Левски. Камъните се подредени по-групи, но така, че във всяка група се ешват по форми.

   За да бъде посещавано това подобие на кромлехите на траките е направен пътят, има и огромен паркинг, в селото има къщи за гости, има и кебепчийници, действащи през лятото. Сяда се под сенници, покрити с клони и трева или слама.

   От това място – прекрасно !!! – има величав изгред към яз. Йовковци. Това е един неголям язовир, даващ питейна вода на Златарица, на селата под него, а може би и на Горна Оряховица, известна с бургуджиите си, всичките в ромбароци. Полицията амо не знаае от къде толкова пари за ромбароците им.  В язовира се събират поне пет реки от Еленския балкан, а над едната има доста голям мост за да се съкрати пътят.

  На туристите, не посетили това вълшебно място препъръчвам да го посетят, а на тези, които са дали идеята и са я реализирали с помощта на мйстроите каменорезбари – евалла!

 

   Ще завърша с любимия ми кромлех при махалата Къщакьой към с. Равна Едва ли има друг човек, посетил толкова кромлехи, олкото аз. Най-много ги има по долината на реката от с. Рибново към с Буково, само там са над десет. Площта им е отвоювана от скалите, има такива, на които камъка за проповедника е в единия им край. Мястото така отговаря, а от страни са пропасти.

   Има един кромлех обаче близо до с. Равна. Той е малък, на прекрасно място е и е като строен не от траки, а от поети. Този кромлех ми е любимият! Седнал на камъка на жреца не ми се връща обратно. Точно на камъка веднаж, към мен започнаха да се приближават стъпки на едро животно. А тук има река, това означава, може да е мечка. Оказа се крава с цвят на мечка, която много ме изплаши.    

    Публикувал съм снимки с този кромлех в блога си, но едва ли някой ги е видял. Новата трифоноворадевска култура / б. м. недостигната до сега от хората простащина/ има съвсем други интереси – кръчми, чалга, телефони, джипове, бързи и лесни печалби, но не и интерес към прекрасната ни Родина.





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181034
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031