Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2013 08:00 - всичко виждам, всичко знам...
Автор: bven Категория: Технологии   
Прочетен: 1993 Коментари: 2 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


За шпионите и техните подвизи има и книги и филми, а се носят и много легенди. Кои повече, кои по-малко достоверни или близки до истината. Когато говорим за шпиони, обикновено ги свързваме с трите големи разузнавания - МИ 6, ЦРУ и КГБ. Макар че не е за подценяване и израелската тайна служба.

Повратен момент в дейността на всички служби обаче беше  случилото се на 11 . 09. 2001 година в САЩ. Случайно или нарочно - всеки е решил за себе си. По-важно е до какви действия в последствие  доведе това събитие. Тогавашният президент Буш е бил отведен по заобиколен маршрут в Омаха, Небраска - където под охрана е престоял в база на ВВС ,Оффут,  ЦУ на Стратегически щаб на страната. Останалите членове на правителствата - разпределени по специално направени бомбоубежища в страна. Обикновените хора - всеки си е останал на своето си място.

Оказало се е, че това, в което са вярвали американците за своето разузнаване, е останало в миналото. След Пърл Харбър  ЦРУ се състои от две поделения - оперативна дирекция за събиране информацията и разузнавателна - която анализира. След ВСВ има Агенция за национална сигурност с по-голям бюджет дори от ЦРУ и Национална служба за разузнаване, събираща снимков материал и предаваща го  пак  на национална агенция за геокосмическо разузнаване...В крайна сметка - много работещи организации - съперници в събирането и пазенето на информация.

В момента има много малки частни агенции за разузнаване, подобни на компанията "Хаклиът",  на бившия агент от МИ6  Кристофър Джеймс, "Контрол рискс" и др.. В САЩ една такава е  "Стратфор" на Джордж Фрийдман, "Крол интернешънъл" на Дж.Крол. Характерно  за всички тях е огромните средства, които се влагат за разнищването на  тайните по света. И тук става по-интересно.

Усилията се хвърлят за надзор и засичане на електронните комуникации - т.е. намесата, включително в Интернет, телефонни и други съобщителни техники е налице. Всички лични данни от сърфиране, сделки, дори пазаруване с карта, оставят следи за личните данни. Точно те се събират и запазват в паметта на определен компютър.
В Йоркшир има  една такава база -  "Менуит Хил" , следяща всичко в Европа, Сев. Африка и Западна Азия. Над 1200 военни и цивилни американци се трудят  за  най-голямото електронно наблюдение в света. Тя изиграва и ключова роля за войната в Ирак. През 2003 г. подполковник Ърл Уайт е признал, че "Който иска да води война с нас, ще трябва да я води с космически средства". Така официално разбираме , че персоналът на тази база засича съобщения и разговори между хора и фирми (неразрешено , разбира се)  навсякъде в Европа и Близкия изток. Представяте ли си  примерно, как 2 милиона съобщения , прихванати за един час, се редуцират до 2000 - отговарящи на изискванията на анализа по определени критерии? А кой определя тези критерии?

Специалните системи за подслушване и контрол с нежните имена  Силкуърт, Муунпени, Ешелон(в Четнъм), са винаги готови за долавяне, подслушване и контрол на всеки сигнал. Независимо дали става дума за разговор по сателит, мобилен или друг начин, специалните програми разпознават глас, графика и символ, предполагам и специално зададени кодове. Ето и един пример:
Една жена, работеща в Държавната комуника- ционна централа GCHQ е арестувана по подозрение, че нарушава закона за държавната тайна, с разкриване данни за подслушване на разговори в кампания срещу Ангола, Камерун,Чили, България и Гвинея, визиран е дори генералният секретар Кофи Анан.
Друго дело, заведено за незаконно влизане на територията на базата, води до неочаквани доказателства за незаконно подслушване и предаване на информацията чрез кабел, по дъното  на океана до САЩ. Почтените и неутрални англичани научават, че английски компании вършат непочтена работа за американските приятели.

Но освен тези почтени начини за събиране на информация, съществуват и други, за които може само да се предполага какво представляват. Единият начин се нарича скромно "прехвърляне на задържани към чужда юрисдикция" , а другият - извънредно прехвърляне. Това е прехвърляне на хора с променени данни (с маски, вериги на ръце и краката, упоени) в други страни, където са принудени с крайни мерки да "признаят" участието си в тероризъм. Запитан по този въпрос , президентът Джордж У. Буш оправдава тази практика, свързана с интересите и живота на американските граждани. При друг случай, по този повод, той обаче отрича мъченията като  приемлива възможност. Кога ли е казал истината?

Започнахме с класиката в шпионския жанр - нека и приключим с него. Мотото на всеки разузнавач е, че се знаят само провалите, тъй като всичко останало е секретно. Все пак не можем да пропуснем или подминем колосалните суми, отделяни от правителствата на великите сили днес - стотици милиарди долари годишно, за събиране и анализ на информацията. Позходящо е да си спомним устройствения правилник на ЦРУ:
да предоставя точна, основана на доказателства и навременна разузнавателна информация от чужбина, както и да провежда контра - разузнавателни дейности, специални дейности и други функции, отнасящи се до  разузнаването зад граница и националната сигурност по нареждане на президента.
Думи на книга , за размисъл.

            (използвана е информация от книгата на Джон Гиб Кой ни наблюдава )





Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mariniki - наистина...
22.04.2013 20:55
прочетеното ме размисли... важно е да има
информация за да бъдат предотвратени много кървави събития...
при допустимите методи и норми, разбира се... голяма,
тежка тема... и сърдечен поздрав за теб..
цитирай
2. bven - На 1: Така е, Маги.
22.04.2013 21:20
Напоследък се сблъскваме с все познати неща, в които сме знаещи и врели-кипели, но като гръмне някакъв скандал у нас или по света, разбираме в какво затъмнение сме се самопоставили. Много ни трябва време - да се замислим, да анализираме и да можем да си изградим реална представа за света в нас и около нас. Иначе, на думи е лесно. Затова се нагърбих със задачата да цитирам фирми и реални действащи лица - нека е ясно, че трябва да знаем истината! Иначе анализите на Джон Гиб са точни и даващи светлина за това, което хората по света знаят..
Благодаря ти за коментара и..хубава пролетна вечер:))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14874625
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава