Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2014 09:00 - нетленна българска красота
Автор: bven Категория: Технологии   
Прочетен: 4901 Коментари: 6 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Тя е единствената жена-летец в света, която приземи при екстремни условия тежък пътнически самолет на лондонското летище "Хийтроу".Тя е и първата българка, станала командир на пътнически самолет. Записва се в курс за моторно летене, но не може да влезе във Военно-въздушното училище "Г. Бенковски" в Долна Митрополия, защото там не обучават жени. По нейно настояване правилникът се променя и тя завършва през 1950 г. с още 12 момичета.
До 1952 г. Мария Атанасова е инструктор, после завършва школа за пилоти-изтребители. От 1953 до 1974 българката лети като пилот и командир на "ЛИ-2", "ИЛ-14", "ИЛ-18", "ТУ-134" по маршрутите на БГА "Балкан"

Преди пет години завинаги "остана на небето" първата българка, издигнала се до командир на пътнически самолет. Мария Атанасова е сдържана, волева, немногословна, тя не приличаше на своята колежка Роза Георгиева, пилот от правителствения авиотряд 28, която се славеше като бохемка и в края на живота си написа пикантни мемоари за времето, когато е превозвала по въздуха червените величия.

image

За Мария се знае, че е единствената жена- летец  в света, приземила тежък пътнически турбовитлов самолет "ИЛ-18" на лондонското летище "Хийтроу" със 73 пътници на борда. Въпреки славата, тя упорито странеше от светската суета. Няколко години преди смъртта си се засели в дивото родопско селце Солища и съвсем сама построи двуетажната си къща.
Любимото й хоби бе да събира камъни. "Бижуто" в колекцията й беше тракийски оброчен камък, намерен в местната река. Нарекла го "Слънчевият камък", но за съжаление водата го отнесла, преди да успее да го прибере в двора.
Последните придобивки на уникалната нашенка бяха два огромни къса с желязна руда в тях. Според Мария те станали причина съседката й Шинка да се обърне с колата си близо до тези камънаците. Изкщлючително силното магнитно поле въздействало и върху автомобилите, и върху психиката на шофьорите. Те получавали халюцинации и се отклонявали от "правия път".
Като дългогодишен летец самата тя често се е сблъсквала с природните стихии и феномени.

image

Кацала е в какви ли не условия - на сняг, само с един работещ двигател... Особено опасно било навлизането в буреносен облак. Точно до кабината проблеснала мълния. И помощник-пилотът изведнъж започнал да дрънка, че това били извънземни. "Бих му един як машар да се опомни", признава въздушната фурия. После обаче видяла очите му - човекът бил напарво ослепен от силната светлина. След кацане Мария веднага провела оперативка, за да обясни на подчинените си мъже, че трябва да затворят очи, щом чуят грохот.

image

Физиката и психиката на Мария Атанасова останаха железни до последно. Нищо, че никога не е спазвала режим, а е имала нечовешки натоварвания. Не знаеше какво е лекарство, пиеше само билки. Познаваше отлично целебните треви и сама вареше отвари за цялата си рода. Не избягваше обаче алкохола. Чашка-две хубаво вино или домашна ракия я вдъхновяваха да се отдаде на спомените. Но тя не беше човек, който обича да гледа назад. "А само напред - по-точно напред и малко нагоре", уточняваше първата нашенка, "издигнала" се до командир на пътнически реактивен самолет.

image

Каролина ВОЙНОВА

Малко известно е, че:

Гръбчева, Атанасова и Бачева влизат в сградата за срещата. Вървим по един дълъг коридор, на мен краката ми се подкосяват, признава ветеранката. В един момент виждат Георги Димитров да седи на едно отрупано с вестници и папки бюро. Като ни видя – стана, излезе при вратата и отдалече ни вика „О-о-о, какви момичета идват аз мислех, че някои ученички ще дойдат”, разказва Гръбчева. С любезното посрещане Димитров предразполага гостенките си да преодолеят напрежението и да разкажат за какво са дошли.
Те веднага му обясняват как са завършили аероклуба, но не им се дава възможност да продължат да учат за пилоти във военното училище. Защо, пита Димитров. Ами – нямало жени в армията, отговарят момичетата.
Не е имало, но ще има, отсича министър-председателят. Гръбчева разказва: „Димитров вдига телефона и пита командващите един по един. Те отговарят - ами няма жени в армията. Димитров пита заместник-министъра, който казва, че нищо не знае по въпроса. Пита и министъра. Той казва – бях на 1 май в аероклуба, видях тези момичета, че са много добре подбрани и повече – нищо няма, няма никакви сведения”. Тогава Димитров направо нарежда на командващия да се подготвят  документите и още на следващия ден момичетата да бъдат приети да учат за военни летци.



Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. flymore - Огромно благодаря за
11.07.2014 11:37
статията, напомняйки за величието на българската жена!
Поздрави!
цитирай
2. bojo12345 - Спомням си едно хумористично изказване на ....
11.07.2014 21:57
незабравимия Георги Парцалев , казвайки на Енчо Багаров:
- Багърче днес живота ми вися на косъм от Варна до София!
- Я намали , че много дъбък го изкара тоя косъм.
- Така си е , пилотът на самолета беше жена!!!
цитирай
3. bven - На 1: Привет, flymore! Една съвременна жена е пример за героизъм - така, както го разбират всички работещи.
11.07.2014 22:15
Много неща са написани за Мария Атанасова, а името й почти не се споменава, за съжаление. Нека всички си спомним нейния живот и дело - на земята и в облаците!
Хубава вечер!
цитирай
4. bven - На 2: Божо, ти внесе искрица хумор в лятната вечер:))
11.07.2014 22:17
Наистина на един косъм са висяли много животи! Радостното е, че една жена-пилот е разнасяла славата на България по света по време, когато това бе смятано за една чисто мъжка професия!
Благодаря за хумора и лека вечер от мен!
цитирай
5. metlichina - да...
19.07.2014 22:29
Мария Атанасова е легенда... хубаво е, че ни го припомняш...
поздрав и прегръдка за теб..
цитирай
6. bven - На 5: Добре си дошла, Метличинка:)))
24.07.2014 21:16
Не трябва да забравяме нищо, но и трябва да си припомняме кои сме и защо сме тук:)))
Нежна вечер и светлина и любов!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14869310
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава