Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2015 09:00 - Езотеричната астрология или Подвизите на тракиеца Херакъл
Автор: bven Категория: Технологии   
Прочетен: 1280 Коментари: 0 Гласове:
3
Десети подвиг
ПОБЕДА НАД ЦЕРБЕР, ПАЗАЧЪТ НА АДА
или КОЗИРОГ (22 декември - 20 януари)

Херакъл отпочивал от деветия подвиг, размишлявал над истинските стойности на придобитите от душата му качества и чакал призива на Учителя. Над главата му се разнесло слово:
- Светлината на живота трябва да засияе и в царството на мрака!
Херакъл не чул нищо, но Учителят му разбрал призива на Небето. Той повикал героя при себе си и казал:
- Сине човешки, който си вече и Син Божи, трябва да тръгнеш към своя десети подвиг. Ти преодоля много опасности, много достижения на душата ти са твои качества. Мъдростта и мощта на духа са основните. Те дават енергия и направление на всяка движеща се по пътя на еволюцията душа. Вече можеш да вървиш самостоятелно към съвършенство. За съжаление
не е така с душите на хората, пропаднали в царството на мрака, където непрекъснато страдат, без да виждат надежда за избавление.
- От какво страдат, Учителю? – попитал Херакъл, усещайки в душата си порив на състрадание.
Учителят докоснал с ръка челото му и пред вътрешния взор на Херакъл светнала картина: на една скала лежал окован човек и така стенел, че сякаш сърцето му всеки момент ще се пръсне от болки. Ръцете и краката му били приковани с масивни железни вериги към скалата,свиреп грифон разкъсвал черния му дроб и го поглъщал лакомо. Човекът крещял от болка и призовавал някой да му помогне. Видението изчезнало и Херакъл видял пред себе си Учителя, който внимателно го наблюдавал.
- Прикованият се нарича Прометей, - казал той. - От векове страда заради хората и не може да умре, защото е безсмъртен. Той откраднал огъня от небето и го дарил на хората, затова е наказан да страда на това пусто място, наречено Ад. Според предсказанието на великите богове на Съдбата, ти си този, който може да го избави от мъките му.
Херакъл се изправил, готов да тръгне на път.
- Бъди внимателен, - казал му Учителят. - Никой не може да влезе жив в царството на мрака.
Херакъл кимнал мълчаливо и тръгнал, спускайки се в дълбините на земята през една страшна пропаст. Слизал надолу, а около него ставало все по-тежко за дишане, все по-мрачно и непристъпно. Волята му обаче нараствала с всяко препятствие. Пред очите му още стояло видението с прикования титан. Слизането траяло дълго, той изгубил представа
за времето и разстоянието, но продължавал напред. Когато силите му отслабвали, чувал в ума си ободряващия глас на Атина, богинята на мъдростта, и напътствените слова на Хермес. И отново продължавал напред. Внезапно пред него блеснала студената черна река Стикс, която всяка напуснала света душа трябвало да прекоси, за да стигне до Ада.
Видял лодкаря Хирон, който ругаел душите и вземал монетата, която всички носели, за да платят превоза до другия бряг. Хирон протегнал ръка и към Херакъл с думите:
- Ти не си сянка, какво търсиш тук?! Няма да те кача на лодката си, ако не ми платиш, въпреки че от другата страна така или иначе няма да те допуснат да влезеш.
Ядосан, Херакъл преместил тоягата си в дясната ръка и се развикал на Хирон, заплашвайки, че ако не го прекара на другия бряг, ще строши прогнилата му като света ладия. Хирон се изплашил и се хванал за
греблата.
На другия бряг героят видял на пътя си страшната Медуза, която със стотиците си съскащи змии плашела душите на хората. Херакъл извадил меча си и стремително замахнал към нея, но преди да я докосне, тя се стопила във въздуха и изчезнала. Продължил напред и видял двореца на царя на Царството на мрака – цар Аид стоял пред вратите.
- Какво търсиш тук? – попитал мрачният и зловещ цар. - Живите нямат работа в моите владения! Връщай се обратно!
- Слязох в твоето царство, за да освободя титана Прометей, – отговорил Херакъл. – И няма да се върна, докато не го сторя!
- Пътят към Ада се пази от триглавото куче Цербер, – казал царят на мрака. – На всяка от главите му растат змии, които я охраняват. Ако успееш с голи ръце да победиш Цербер, ще преминеш и ще освободиш
Прометей от страданията.
Херакъл оставил оръжията си пред вратата на царството и тръгнал да търси кучето Цербер. Скоро чул зловещия му лай и видял огромното триглаво чудовище пред себе си. То скочило с яростно ръмжене към пришелеца. Херакъл се спуснал бързо, метнал се върху него и стиснал здраво гърлото на средната глава в желязна хватка. Кучето виело,
дърпало се, змиите се огъвали и хапели героя, но той стягал все повече и повече хватката. Накрая то рухнало задушено на земята. Херакъл го хвърлил настрана и продължил по пътя към мястото, от където се чували стоновете. Взел огромни камъни и строшил веригите на Прометей, освободил го от скалата. С един от камъните ударил и прогонил грифона.
Двамата се върнали назад и преминали обратно през реката Стикс. Когато отново стигнал до света на живите и Слънцето го огряло, Херакъл видял, че на една скала го чака неговият Учител:
- От днес Светлината сияе в света на Мрака. Подвигът е извършен. Почини си сега, сине мой.Гласувай:
3
0Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 11782172
Постинги: 2474
Коментари: 12864
Гласове: 34933
Архив
Календар
«  Февруари, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава