Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2018 11:27 - Дентални Импланти и Коронки -Титан срещу Цирконий
Автор: aidriell Категория: Технологии   
Прочетен: 3597 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 21.11.2018 20:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



През 1952 г. Шведският доктор Бранемарк открива ,че когато Титан се сложи и контактува с човешка кост и се остави без да се пипа за известно време то коста започва да расте фронтално срещу повърхноста на импланта, обхваща  го плътно и стабилно правейки импланта невъзможен за премахване, освен ако той не се премахне заедно с част от заобикалящата Титана кост.Първоначалните дентални импланти са правени от чист Титан.

Оказва се обаче,че те са прекалено меки ( вероятно икономически неизгодни) затова се преминава към Титанови сплави при изработката на импланти и коронки. Днес 95% от денталните импланти се базират на Титанови сплави.При Титановите импланти няма отзиви за тъканна несъвместимост, алергични реакции или свръх сензитивност към материала. 


Ti - Титанът е нетоксичен лек, як, блестящ, устойчив на корозия метал със кристална шестоъгълна (хексагонална) структура. Той е устойчив на морска вода и хлор.Преходен метал със бял сребристо метален цвят.Електроотрицателност- 1,54.Оксид-TiO2.
Двете най-използвани свойства на Титана са неговата устойчивост на корозия и високото съотношение якост/тегло (най-високото спрямо всички останали метали).
В чист вид без примеси Титанът има якостта на някои стомани, не се намагнитва и е слаб проводник на топлина и електричество.Основната отличителна черта на Титана е превъзходната му устойчивост на корозия, която е почти толкова висока като на платината.Той е способен да устои на въздействия от киселини, хлорни изпарения и солни разтвори.


image


С течение на времето друг елемент ,който е с ред по надолу в Менделеевата таблица  навлиза и започва да се предлага като опция "Metal free" и това е метала Цирконий.
За дентални импланти се ползва предимно сплав наричана Циркониев Ди-оксид.
ZrO2 е с включени междинни съединения на Хафний  и Итрий за подобряване на свойствата.Резултата е бял прозрачно порцеланов материал ,който се води здрава и устойчива ""керамика"" ,макар, че има метализирани съединения във материала.
Сплавта на Цирконий е изключително здрава и през нея минава светлина.
Устойчив на корозия материал ,но не колкото Титана.Спояването на Цирконият с костта също е безпроблемно.

И двата материала и Титан и Цирконий еднакво интегрират костта.Историята обаче има практическа преднина със импланти от Титан.Има пациенти носещи 30г. функциониращи Титанови импланти , докато Цирконият е по иновативен продукт и материал ,който все още няма удоволствието да е тестван за 30г.

Титановите импланти са много по разнообразни и по гъвкави като решения.Циркониеви дентални импланти с тях се работи по трудно и при тях има много по малко място за грешки въпреки ,че те са по естетичният избор.И двата вида обаче изискват първоначален курс на лечение и стягане на венците.Елиминация напълно на парадонтозата и гнойните огнища и джобове в тялото с Антибиотици лайка,смрадлика,прополис,мента и тн.Изискване е преди имплантация да се извърши задълбочена, първоначална проверка на интегритета на костта за която изобщо ще се закрепят и захващат  имплантите. Интегритета на костта трябва добре е на 100% в противен случай може да си дадете парите на вятъра и импланта да ви падне.



Няколко месеца отнема спояването на костта с импланти от Титан и Цирконий.Не е препоръчително да смесвате метали с различна електропроводимост в устата си.За времето преди и след слагането на импланти е добре за да увеличите самостоятелно плътността на костта си и здравината и като консумирате няколко месеца поне повече мляко и стрити на прах-препечени черупки от щастливи-домашни кокоши яйца смесени с мед.Те са идеален биологично усвоим калций.При Циркониевите импланти остеоинтегритета (костната зсдравина и плътност) и пълното спояване отнема малко повече  време.

Друг аспект на сравнение някои виждат в здравината.Зъболекари твърдят,че не са виждали счупен Титанов имплант.Колкото по малък диаметъра на импланта (3,25мм) толкова по сериозен е риска от счупване.В повечето случаи циркониевата керамика е с изключителна здравина..Тя все не е предвидена за удари,блъскане падания.Предимството на Циркониевите импланти е следното :

1-Няма потъмняване, няма тъмни сенки и цвят на метала ,които да се виждат през венечната тъкан.

2-Няма корозиране , докато при Титановите сплави има.

3-Няма пиезо-електрически токове м/у разнородните метали в устата ви.

4-Цирконият е термално непроводим.


Общо взето аз съм циник що касае медицината и науката в цялост.
Имам ли възможност да спася здрав зъб -ще го спася, защото няма имплант или корона заместваща естественият зъб.Вадят се единственно сериозно увредени зъби със изгнили рут-канали,които макар и лекувани са източник на перманентна гнойна инфекция, която може да ви убие.След първоначален курс на лечение ако имате такъв зъб, който се клати и системно се инфектира то по добре извадете го за ваше добро.

Стоматолози твърдят ,че рядко са виждали изобщо несъвършенства в Титанови импланти ъвв практическата си работа.Въпреки това има хора унищожаващи и пилещи здрави зъби за да си правят естетика  чрез нискокачествени китайски порцелани или  висококачествени Титаниеви  или Циркониеви импланти  то н.Няма повод да смятаме ,че който и да е чужд метал в тялото има по добра функция и усещане отколкото естествен  зъб.



Гласувай:
4



1. rum40 - Хубаво и достъпно поднесено
03.03.2021 10:24
Най ми хареса подхода на циник на автора. Борба за всеки зъб .Така и трябва. Ако е дентален лекар-браво.Повече такива!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aidriell
Категория: Технологии
Прочетен: 682172
Постинги: 178
Коментари: 189
Гласове: 881