Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2019 09:03 - Неръждясващата колона
Автор: bven Категория: Технологии   
Прочетен: 818 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Делхийски стълб


В индийската столица Делхи, на площада до Кутб Минар, стърчи желязна колона, известна повече като Делхийския стълб. Наричат я едно от чудесата на света, тъй като за хиляда и петстотин години тя не се е покрила с ръжда. Този факт се явява повод за многобройни хипотези – както научни, така и фантастични.

Колона от чисто желязо

Известно е, че това съоръжение е издигнато през 415 година в памет на Чандрагупта II, император от династията на Гуптите, починал през 413 година. На стълба има надпис на санскрит: „Цар Чандра, прекрасен като пълната луна, достигна най-висша власт в този свят и издигна колоната в чест на бог Вишну“.

image

Но колоната невинаги е стояла на това място. Първоначално тя се намирала в източната част на страната, пред храма на Вишну, и била увенчана с изображение на Геруда – свещената птица, с която се придвижвал бог Вишну… И чак през 1050 година стълбът бил преместен в Делхи. Вероятно задачата се оказала трудна – теглото на железния колос, по различни оценки, е 6,5–6,8 тона. В долната част нейният диаметър е 48,5 сантиметра, а при върха се стеснява до 30 сантиметра. Височината на съоръжението е 7 метра и 21 сантиметра, почти колкото триетажна къща.

Но най-главното – съдържанието на чисто желязо в Делхийския стълб е 99,72 процента. Примесите в него са само 0,28 процента.

Повърхността на стълба изглежда черно-сива. Отделни петънца от корозия върху нея са едва различими. Защо колоната не ръждавее? И още повече в Индия, където цяло лято, в периода от юни до септември, се леят мусонни дъждове. Мнозина биха искали да разберат отговора на този въпрос.

Версии – научни и не съвсем

Екскурзоводите понякога разказват, че прочутата колона е направена от неръждаема стомана. Впрочем навремето индийският учен Чедари е провел анализ на нейния състав, установил, че тя не съдържа елементи, които повишават корозионната устойчивост. А и по какъв начин е било получено толкова чисто желязо, след като днес то се получава само чрез сложни металургични процеси?

Разбира се, съществуват версии, че колоната на Чандрагупта е била издигната всъщност от атлантите или извънземните… Изглежда, доста по-правдоподобно изглежда хипотезата, че стълбът е отлят от „небесен камък“ – паднал на земята железен метеорит. Добре, но по какъв начин древните индийци са успели да отлеят или изковат колоса с маса почти седем тона, тъй като не са имали съвременни технологии? И после, падането на метеорит с такива размери би довело до значителни разрушения, а източниците нищо не казват за подобно събитие…



В последно време се изразяват съмнения, че колоната е отлята от цяло парче желязо. Редица експерти твърдят, че тя е изкована от отделни части, получени чрез нагряване на руда, с маса около 36 килограма всяка.

Доказателство за последната версия били ясно видимите на повърхността на изделието следи от удари и линии на заваряване, а също така и малкото съдържание на сяра в него (за топенето на желязната руда се използвали дървени въглища).

Наследство от железния век

Доста авторитетно тук се явява мнението на председателя на Националния комитет по история на Индия д-р Субарауапа. Той смята, че надписът на колоната може да свидетелства само за времето на нейното издигане до храма на Вишну, а не за датата на нейната изработка. Така че тя може да е била изработена и преди V век.

Х в. пр.н.е. се ознаменува като начало на „великата желязна епоха“ в Индия, продължила повече от хилядолетие. Както гласят хрониките от този период, владетелят на едно от индийските царства дори поднесъл в дар на Александър Македонски при един от походите му сто таланти (250 килограма) стомана. В онези времена стоманата се ценяла много по-високо, отколкото сега.

Именно в Южна Индия се изработвали железни оръдия за обработка на камъни, които били прилагани при строителството на египетските пирамиди. Възможно е за изработването на колоната да е приложен метод от праховата металургия – желязото се стривало на прах, след това се пресявало и нагрявало до червено, а после се оформяло с чук.

През ХХ век нееднократно са изказвани хипотези, че тайната на неръждаемата колона е скрита не в самото желязо, а именно в примесите, които в Делфийския стълб са толкова малко. Проби на метала са вземани през 1912, 1945 и 1961 година. Установено било, че съдържанието на фосфор в тях е пет пъти по-високо, отколкото в образците на съвременната стомана, но концентрацията на манган и сяра е съществено по-ниска.

А най-интересното е, че взетите от колоната образци бързо поръждавели и не демонстрирали никаква устойчивост на корозия. Което е още едно доказателство за непостижими от науката "чудеса".

http://drevnite.com/tajnata-na-drevnata-nerazhdaema-metalna-kolona/

 




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14878541
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава