Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2021 07:01 - © За сведение на Пашинян
Автор: kvg55 Категория: Технологии   
Прочетен: 1012 Коментари: 4 Гласове:
17

Последна промяна: 10.04.2021 07:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
10.04.2021г.

     Истинските тактически и технически характеристики на оперативно-тактическата ракетна система (ОТРС) "Искандер" не са известни – или по-точно, те са засекретени :
image

Или класифицирани, както се казва на евроатлантически. Самите ракетчици обаче си тананикат : "Ние сме ракетни войски – всяка цел е близо до нас" и твърдят, че ракетата на този ОТРК е способна да "забие колче в земята" на всяко разстояние. А някои отворени данни ни позволяват да кажем, че това наистина е така. На разстояние от стотици и хиляди километри ракетата попада в целта с вероятност за отклонение не повече от пет метра.
ОТРК "Искандер-М" е предназначена за скрита подготовка и нанасяне на ефективни ракетни удари срещу особено важни малогабаритни и районни цели дълбоко в оперативното формиране на вражеските сили. Комплексът, освен самия стартер, включва транспортно-зареждащо превозно средство (ТЗПС) с две допълнителни ракети, командно-щабно превозно средство (КЩПС), осигуряващо радиовръзка на разстояние до 350 км, превозно средство за контрол и поддръжка (ПСКП), пункт за подготовка на информация (ППИ), който осигурява определянето на координатите на целта и подготовката на полетни мисии за ракети. Има дори превозно средство за поддържане на живота (ПСПЖ), предназначено за настаняване, почивка и закуска-обяд-вечеря на бойните екипажи. Но това е само официално описание на възможностите на тази бойна машина на популярен неангажиран с тайните армейски език.
Пълна картина на бойните възможности на този ОТРК разкриват многобройни публикации на западни медии и изявления на европейски политици – всички те са много недоволни от факта, че Русия е разположила комплексите "Искандер" в Калининград. Ако упреците на Пашинян по някакъв начин бяха оправдани, западните "партньори" на Руската федерация щяха да реагират на разполагането им в Калининград с много по-малко нервност и страх.
Между другото, тези ОТРК в Калининградска област се грижат за потенциалните позиции на американските ракети "Томахоук", които Варшава иска да разположи на своята територия, но именно "отмъщението" на руските "Искандери" ги плаши от такава стъпка.
Нека изброим основните предимства на данните на ОТРК "Искандер" – потвърдени както от експертни оценки, така и от учения и дори бойна употреба :
Първо, комплексът има висока мобилност, което му позволява бързо да влезе в огнева позиция и бързо да я напусне веднага след изстрелването на ракети. Същият изстрелва ракета буквално няколко минути след пристигането си в огневата позиция. След това, в рамките на още няколко минути, ракетната система може да бъде презаредена.
На второ място, комплексът може да използва цяла група различни ракети (до седем) за различни цели, различен обсег, различни траектории и различна мощност. До тактическо ядрено оръжие. Използването на конкретна ракета зависи от вида на целта, която искате да поразите. Това говори за разнообразно приложение.
На трето място, някои от тези ракети са не само способни да летят по квазибалистична траектория, но и да маневрират по време на полет, което прави почти невъзможно тяхното прихващане от системи за ПРО. Да не говорим за факта, че ракетата има собствено оборудване за електронна война и фалшиви цели, които пречат на радарите на противника.
По този начин основната бойна стойност на "Искандер" ОТРК се крие в изненадата и неизбежността на удара, който за много кратко време може да бъде нанесен срещу ключови вражески цели на разстояние стотици и хиляди километри. Говорим за способността да се удрят командни пунктове, бункери, ракети-носители, летища и други важни цели. Самото присъствие на "Искандер" в определен регион вече оказва психологическо и политическо влияние върху потенциален противник. Пример за това са изявленията на ръководството на НАТО, както и на Полша и балтийските страни, относно присъствието на "Искандер" в Калининградска област. Малеей, страх!
Русия не дрънка наоколо със своя "Искандер", но успешно го използва. В реални бойни условия – в Сирия. Този комплекс беше демонстриран по време на парада на победата, който се проведе на 24 юни 2020 година в авиобазата Хмеймим, въпреки че присъствието на "Искандер-М" в Сирия не беше особено разгласено по-рано. За първи път този ОТРК "светна" на земята в Близкия изток през 2017 година, въпреки че някои смятат, че е бил там и преди. Официално Шойгу съобщи за използването на този комплекс в Сирия, когато обясни използването на комплексите с необходимостта да се нанасят високоточни удари срещу ключови цели на терористите заедно с крилатите ракети "Калибър" и някои други оръжия.
Пълните бойни възможности на комплекса "Искандер" са засекретени и до днес. Например на миналогодишните учения "Кавказ-2020" "Искандер-М" стартира изстрелванията, но без използването на най-далекобойните ракети. И двете обаче, които бяха използвани, успешно удариха цели в полигона Капустин Яр – както бяха обещали ракетчиците, сякаш "забиха колче с тренировъчна заготовка".

https://vz.ru/question/2021/3/2/1087558.html




Гласувай:
17


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Мда...
10.04.2021 12:33
Русия има голяма бойна сила...
цитирай
2. kvg55 - До 1. mt46
10.04.2021 12:39
Има!
цитирай
3. born - Според мои секретни блогови източници,
12.04.2021 21:46
известни със своя "релевантен", че и "ноторен" висок професионализъм, тези уж-ракети са фейкови измишльотини на Путин и Шойгу, които даже не могат да се вдигнат от земята, камо ли да долетят докъдето и да било.
Руски кьорфишек като останалите им ракети, самолети, подводници и т.н..
Жалко, че Шкембе войвода отпадна като военен министър . Той бе наясно по тия им мурафети. Нали затова /съвместно с Газоинженера/ поръча и плати авансово цяла ескадрила Ф-35, които ще получим на таратанци /май/...
цитирай
4. kvg55 - До 3. born
13.04.2021 06:48
Всичкото въоръжение им е мукава и мультики.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5754502
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34177
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031