Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2022 03:55 - Къщи със сламени бали
Автор: bven Категория: Технологии   
Прочетен: 857 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Двадесет процента от стените на сградата представлява стойността на стените. Идеята е това да бъде къща от сламени бали. Сламените бали имат супер изолационни свойства – при среден коефициент на стените от стандартни материали от порядъка на R = 0.13% при сламата този коефициент е от порядъка на R = 0,49. Причината е въздуха, който се съдържа както в самите стебла, така и между тях. Известно е, че въздухът е най-добрият изолатор. Ако балите са от ръжена слама – те са защитени и от гризачи, защото гризачите не харесват ръжената слама.

Обикновено се повдига въпрос за запалимостта – всеки си мисли, че сламените бали са изключително лесно запалими. Това не е вярно. Все едно да трябва да запалиш телефонния указател – може, но ако го разлистиш – иначе само го опърляш. Стените от сламени бали се измазват с хоросан – за да дишат. При това положение тяхната устойчивост при пожари е дори по-голяма от стандартните стени – става дума не за голи твърдения, а за тестове, проведени в САЩ.

Къщите от слама по принцип са хит най-вече в САЩ и в Англия. Имат и невероятна трайност, а сламата е екологичен материал. Разбира се, балите се укрепват към основата и една към друга.

В момента цената на една бала е 0,40 стотинки при ширина и височина 0,50 сантиметра и дължина на балата по желание на клиента – от 50 сантиметра до един метър! Като имате предвид, че сламата в момента се чудят как да я изхвърлят, преценете сами.

Но – което е най-важното – чувството за комфорт в самата сграда е невероятно и може да се сравнява само с усещането в кирпичена къща с 50 сантиметра дебели стени. Когато влезеш в стая с дебелина на стените 50 сантиметра, имаш чувството, че си в друго измерение – почни пълна звукоизолация и изключително лесно се отоплява. Всичко друго е измислено, за да ви вземе парите и да ви зароби, но не и да ви свърши работа.

В САЩ има осем жени,събрали са се заедно – имат дори сайт “Women Build Houses” - за един уикенд построяват къща на едната,след това - на другата и т.н.

Построяват пода директно върху терена – но по желание на самия собственик може и да е с основи. Дали ще го направите от бетон, или камъни, или просто дървено дюшеме, си зависи от вас. След това издигате от дървени греди “скелета” на сградата и правите покрива от греди, летви и др. Дали ще го покриете със слама, тръстика, или с керемиди и пр. си зависи от вашите материални възможности. Покритият със слама покрив има минимум 15 години трайност преди да се наложи частична подмяна. Може да се покрие и с тръстика – тя изобщо не гние. Освен това подобни покриви са и невероятно красиви – в Англия са под закрилата за закона.

След това се издигат стените – при тези размери на балите то става за часове. След като се укрепят самите бали и се поставят дограмите за вратите и прозорците – отвън и отвътре се нанася мазилката с хоросан, като преди това стената се прави гладка посредством косачка за трева - от тези, които се държат на ръка, или с дълъг нож, или с голяма ножица. Не е задължително да се слага телена мрежа. За измазването може да се използва и цимент, но само с хоросан е по-добре, защото стените дишат, а и цената е по-ниска. Други пък ги покриват с платна като талашит и нанасят мазилката върху тях.

Трайността на самата къща е поне 130-200 години.



imageimage
И така:

Адреси на сайтове:

- За покрив от слама – на този адрес е дадено подробно със снимки в едър план как се покрива покрив със слама/тръстика и др. подобни

на адрес:

http://the-hug.org/opus66.html

- За строителство от слама - показано е със снимки точно как става –

на адрес:

http://www.ironstraw.org/

кликнете върху думата slideshow







Тагове:   слама,   къщи,


Гласувай:
9



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14918876
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39060
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава