Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2021 00:36 - Българите не приемат мутрата и силиконката за елит и министри от улицата
Автор: bven Категория: Тя и той   
Прочетен: 3623 Коментари: 5 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

.
Проф. Лизбет Любенова

Днес сриването на интелигенцията е целенасочено. Съгласна съм, че няма правителство, което да иска да има умен народ. Интелигенцията е тази, която генерира идеи, която може да даде визия за развитие. Когато не искаш да има истински образована класа, къде отиваш?  Това заяви в интервю за Фрогнюз проф. Лизбет Любенова от Института за исторически изследвания при БАН.





image
Проф. Любенова, кои исторически факти са ни по-малко известни днес?

Колко от нас знаят, че Англия ни дължи до ден-днешен 80 000 лири за изгарянето на българската семинария в Цариград. Семинарията e опожарена през 1918 г., когато в Цариград влиза английски окупационен корпус. Британската армия пламва от сифилис от посещенията в публичните домове. Тогава главнокомандващият на корпуса казва, че му трябва помещение, в което да затвори всички проститутки. Не знам защо смятат, че духовната семинария е най-подходящото място. Семинарията е била разкошна, побирала е 100 души, които са разпуснати заради проститутките. Имало е протестни писма, в които се е казвало, че не е прилично духовно училище да бъде затваряно, както и че проститутките са опасен контингент. Впоследствие семинарията е запалена от жриците на любовта, за да могат отново да излязат на улицата. Дълги години се водят преписки и с турското правителство, и с Англия, но без резултат. Днес 13 декара пустеят до българската болница, като върху тях турците ще строят хотел. Ще ни дадат нещо, което няма да е равностойно на загубеното. Винаги сме имали слаба дипломация. Армията може да е силна, но стигне ли се до зелената маса, губим.


По линия на екзарх Стефан много неща започнаха да излизат. Този духовник е вербуван от най-различни разузнавания в Русия по време на следването си. Той е свързан също с руско-японската война през 1905 г. Изпраща руската ескадра да замине за Япония. Питаме лицето под расото кое е всъщност. Попаднах на преписки на негови съвременници, които го обвиняват, че е участвал в заговор за капитулацията на България, за да излезе от Първата световна война и монархията да бъде свалена. До този момент екзарх Стефан е невзрачен архимандрит, който е убеден републиканец, член е на републиканско дружество в Швейцария. Той е работил срещу династията и държавата. Проф. Иван Илчев пита как духовно лице става нещатен сътрудник на френски генерален щаб по време на Първата световна война?

Друг непопулярен факт е, че правителството заповядва на 110-хилядна армия да сложи оръжие.



Има ли отговор на този въпрос?


Тези неща много трудно се доказват. За да даде човек отговор на такъв въпрос, трябва да има достъп до чуждите архиви, за да се види как хората са вербувани. Това трудно става. През 90-те години започна да се говори за Г.М. Димитров. Британците разсекретиха от 9 секретни папки само няколко, които го показват в комична ситуация. Разсекретените архиви бяха преговори между САЩ и Англия. Английското разузнаване казва на американското: „На нас той вече не ни трябва, вербувайте го, той евтино се продава и с малко пари ще го купите”. Зададох си въпроса защо точно сега излязоха тези документи. Някой искаше БЗНС да не се възстанови. Някои преписки все още не са разсекретени.



Има ли поне малък шанс да си получим тези 80 000 лири, за които споменахте преди малко от Англия?



Никакъв. Темата вече не е актуална. Губим ценно културно наследство заради неадекватно поведение на окупационния английски корпус. Свикнали сме да възприемаме великите сили като миротворци, но те изобщо не са такива.


Повтаря ли се историята днес?


Първата световна война има срастване на политическата класа със сивата икономика и има източване на държавните средства. Към държавната институция се прилепват частни дружества, които източват държавните пари. Тази ситуация много прилича на сегашната. Попитахте ме можем ли да си върнем имотите. Не можем, защото Буровци между двете Световни войни създават българо-турски дружества.

По отношение на екзархийските имоти имат агресивна политика – да отнемат имотите от църквата и да ги усвоят. Защо по време на Първата световна война ген. Рачо Петров изнася 26 вагона маково семе по каналите на Италия, Западна Европа и Близкия Изток? Защо в Македония има чифлици, а в останалите български земи в османската империя хората са имали частна собственост?

Защото се отглеждат растения, които са свързани с експорт. Като отворите учебник по история, ще прочетете, че англичанинът Сенклер вдигал въстание в Родопите, как не искал руските войски да навлизат и т.н. Никой обаче не си задава въпроса кой е той. Сенклер е чифликчия в османската империя, той експлоатира населението от Родопите. Мислите ли, че той иска тези земи да се освободят, след като върши каквито иска беззакония – може да убива чифлигарите, може да ги експлоатира, да им хвърли една кора хляб и да печели.




Кое представлява за Вас интерес днес като историк?


Напоследък имаме интерес към съдбата на обикновения човек. Питала съм се кое дава право на едни политици безотговорно да жертват живота на толкова хора. Наскоро избухна поредния скандал за двореца Враня. Има документи, от които става ясно, че правителството на Иван Евстратиев Гешов не отпуска пари за санитарен пакет (бел. р. бинт, превръзка) за българската армия и българските войници са умирали от изтичане на кръв и от холера.

В същото време, възползвайки се от това, че няма парламент заради войната, дава пари на принцовете Борис и Кирил да отидат на конни състезания в Мюнхен, както и отпуска 220 хил. лв. за дострояване на двореца Враня. Това е престъпле-ние. Войниците са лишени от медицинско обслужване заради принцовете. Няма пионерни части, които да изкопаят тоалетни, заради което войниците са заразяват от холера. В окопите при Чаталджа войниците не могат да стоят нито прави, нито клекнали, защото има 40 см вод
а.


На фона на това Фердинанд бави преговорите в Лондон, защото иска да си вземе остров Самос, Самотраки, Тасос за себе си. През това време гърците вземат Света Гора, която до ден-днешен се води гръцка територия. Защо на тези преговори управниците не са поискали нашите два манастира?!


Кои са историческите грешки на днешните управници?

Правителство, което не създава средна класа, обрича държавата на гибел. Ликвидирахме и малкото средна класа, която имахме. Гръбнакът на едно общество е именно тя. Ножицата у нас се отвори много – разделихме се на бедни и богати. Богатото население иска да се изживява като елит. В съзнанието на обикновения българин обаче няма как мутрата и силиконката да бъдат елит.

Правителство, което пълни бюджета само от данъци и качва непрекъснато цените, не може да издържи дълго. То е бомба със закъснител.


Говори се за демографска криза. Проблемът не е в числото. През Балканската война ние сме били 5 млн., а армията ни е 800 000. Това е, защото населението е било младо. А в момента то е старо. Чувам, че правителството щяло да увеличи на младите докторанти стипендията от 480 на 500 лв. и така щяло да ги задържи в България. Наистина ли смята това? Сриването на интелигенцията е целенасо-чено. Съгласна съм, че няма правителство, което да иска да има умен народ. Интелигенцията е тази, която генерира идеи, която може да даде визия за развитие. Когато не искаш да има истински образована класа, къде отиваш? Кога най-после законът за висшето образование ще се промени генерално? Явява се студент на изпит и го късаш. Явява се на поправка –пак го късаш. Идва ликвидационната сесия и той знае, че ти ще го пуснеш. Според Закона, ако няма успеваемост, бройката се закрива. Какво качество на образованието може да има при това положение?


Каква оценка бихте дали на 44-то НС?


Днешният парламент е на най-ниско ниво. След Освобождението нашият елит е учил в световните университети. Идвайки у нас, няма как да не принесат този опит. Те обаче са транслатори на чуждата култура и на чуждите решения.

Днешните депутатите се карат, демонстрират противоборство, което е театър. Дават възможност на задкулисието да работи спокойно.


А на правителството?


Днешните министри са хора, хванати от улицата – днес са в едно министерство, утре в друго. Не знам специалисти по какво са – по всичкология ли са? Те са удобни политически и зависими. Подборът на кадри, който върви само по партийна линия, няма как да бъде качествен.


Живеем в общество, в което пропагандата е много силна, както и манипулацията. На нас, историците ни, ни подбутват дадени досиета и си мислят, че ние сме глупави. Не ни се дават досиетата, които трябва да видим, нямаме достъп до тях. Това също е манипулация. Шегувам се, че не искам да ме пуснат в руския архив на Външно, а в този на финансовото министерство. Там ще видя кой колко пари е получил под масата за предателство.


Интервю на Даниела Николова







Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. syrmaepon - За средната класа съм абсолютно ...
05.06.2021 11:10
За средната класа съм абсолютно съгласна. Като цяло изводите са тъжни (((((
цитирай
2. bven - За всичко се иска интелект! Останалото е желание и много труд. Особено да си опазиш вярата и народността
05.06.2021 12:01
syrmaepon написа:
За средната класа съм абсолютно съгласна. Като цяло изводите са тъжни (((((

Поздрави!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Таня!
06.06.2021 00:26
В Междусъюзническата война в Северна България има само една дивизия-Плевенската Но тя е елитна и е можела да се справи с разпасаната румънска армия Но получава заповед, неизвестно защо, да не стреля по румънците и да ги пропусне
Един батальон край Пирдоп обаче не получава тази запавед Такава битка дава на румънците, че за малко да ги откаже Но пристига заповедта и при него?

Лека нощ!
цитирай
4. bven - Каквито и факти да четаи научавам, Леоне, все по-силно ми е желанието да се извади всичко на показ и да се напише цялата истина
06.06.2021 10:52
удобна и неудобна)!
leonleonovpom2 написа:
В Междусъюзническата война в Северна България има само една дивизия-Плевенската Но тя е елитна и е можела да се справи с разпасаната румънска армия Но получава заповед, неизвестно защо, да не стреля по румънците и да ги пропусне
Един батальон край Пирдоп обаче не получава тази запавед Такава битка дава на румънците, че за малко да ги откаже Но пристига заповедта и при него?

Лека нощ!

цитирай
5. zaw12929 - СТИГА КОМЕНТАРИ- СРЕЩУ НЕИЗЛЪЧЕНО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ 45 НС- И ОЩЕ ЛЪЖИ:
06.06.2021 14:46
45 НС СЛЕД ИЗБОРИ ОРГАНИЗИРАНИ ОТ ГЕРБ НЕ ИЗЛЪЧИ ПРАВИТЕЛСТВО- НАЛИ НЕ СТЕ ЗАБРАВИЛИ КАК ГЕРБ ТОРМОЗЕХА ОРЕШАРСКИ С ПЛАТЕНИТЕ ПРОТЕСТИРАЩИ.- ДОКАТО ГО СЪСИПАХА ЗАЕДНО С ОГРАБВАНЕТО НА БАНКАТА

КАТО ПАПАГАЛИ ПОВТАРЯТЕ ГЕРБЕРСКИТЕ ЛЪЖИ : НЯМА КАК РЕЗУЛТАТЪТ ДА СЕ ПОВТОРИ- СЛЕД ЮЛСКИТЕ ИЗБОРИ ВЪПРЕКИ НАПЪНИТЕ НА ГЕРБ-= БЪЛГАРИЯ ИСКА ВРЪЩАНЕ НОРМАЛНОСТТА , ОТСТРАНЯВАНЕ КОРУПЦИОННИТЕ ГЕРБЕРСКИ ПРАКТИКИ И ЧИНОВНИЧЕСКАТА АРМИЯ ОТ НАД 600 ХИЛЯДИ ЧИНОВНИЦИ НЯМА ДА СПРЕ ПРОМЕНИТЕ КЪМ ДОБРУВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ- И ОТ ТАМ ЕКСПЕРТИТЕ ЩЕ СЕ ВЛЕЯТ В НОВОТО. А КАЛОНКИТЕ САМИ ЩЕ СЕ МАХНАТ

ХАЙДЕ СПРЕТЕ ДА СЕ УПРАЖНЯВАРЕ ВЪРХУ СЛАВИ- ИМА СИ ПАРТИЯТА И ПРОГРАМА , ИМА Я В ИНТЕРНЕТ ВСИЧКО СИ ИМА!:

БОГАТ НАБОР ОТ ЕКСПЕРТИ КОГАТО МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО ЩЕ ГИ ВИДИМ НА КОГО ДА ГИ ПОКАЖАТ СЕГА? НА ГЕРБЕРСКИТЕ МИСИРКИ ЛИ. КОИТО ВСИЧКО ОПЛЮВАТ С ЛЪЖИ СТОЕИКИ ПОД ЗНАМЕТО НА ГЕРБ БОЙКО НЕ Е ВЕЧЕ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ, А ТЕ НЕ СПИРАТ ДА ИЗЛЪЧВАТ БРИФИНГИТЕ МУ С КАКВО ПРАВО?!

ТОВА ВРЕДИ НА ХОРАТА , НО МИСИРКИТЕ НЕ СПИРАТ, НЕ РАЗБИРАТ, ЧЕ ОЩЕ ПРЕЗ ЮЛИ 2020 Г ПРОТЕСТИРАЩИТЕ КАЗАХА ВЪН МУТРИТЕ И ТОВА ЩЕ СТАНЕ ГОСПОДА... ХОРАТА
ИСКАТ СПРАВЕДЛИВОСТ, ДЕМОКРАЦИЯ, ЗА СТРАНА ОТ ЕС И ЩЕ ГО ПОСТИГНАТ

МЕДИИТЕ НА МИСИРКИТЕ НЕПРЕКЪСНАТО МУ ИЗЛЪЧВАТ БРИФИНГИ- ТОВА НЯМА ДА ПОМОГНЕ НА ГЕРБ ЗАТОВА И САЩ СЕ ОБАД ХА, НО И ЛЪЖИТЕ СРЕЩУ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ СПИРАТ. ОСОБЕНО СА АКТИВНИ НАЙ... УЖ ЕЛИТНИТЕ, МИСИРКИ, ДЕТО МУ ХОРЕЛИ ПО ДОМАШНИ ЧЕХЛИ... СМЯТАТ СЕ ЗА УМНИ ДА ЛЪЖАТ- НЕ РАЗБИРАТ КАКВО СТАВА - СТАНАЛИ СЛУГИНАЖ, ЗАБРАВИЛИ КАКВО ЕБ ТОВА ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ

МИСИРКИ, СТАВАЙТЕ ЖУРНАЛИСТИ ОТ 4-ТА ВЛАСТ ДОКАТО Е ВРЕМЕ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14873932
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава