Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2015 09:00 - Езотеричната астрология или Подвизите на тракиеца Херакъл
Автор: bven Категория: Туризъм   
Прочетен: 2148 Коментари: 0 Гласове:
4




Пети подвиг
УДУШАВАНЕ НА НЕМЕЙСКИЯ ЛЪВ
или ЛЪВ (23 юли - 22 август)

Наблюдавайки своя ученик, Учителят следял и мислите му.Той долавял как Херакъл анализира преживяното по време на преодолените изпи-
тания и се опитва да осмисли мястото си на Пътя на ученичеството. Докато си почивал, той често заставал пред последната врата и наблюдавал неземната красота на божествения елен. Ловецът в него надделявал и той се втурвал след елена, докато го настигне и притисне в обятията си и отново го занесе в светилището на бога. Еленът свикнал с ловеца и вече приемал гонитбата като игра-упражне- ние, в която стремежът за надхитряне в преследването бил емоционален, но и духовен импулс. Така минавало времето на Ловеца, докато чакал новата задача от Учителя.
И тя не закъсняла, щом Учителят се уверил, че Херакъл вече не жадува да ловува, а само да надбяга елена, да го притисне до сърцето си и да го занесе до храма. В това занимание той прозрял съдбата и значението на живота на душите на всички животни. Приел ги като божествени създания, излезли също като него от Сърцето на Бога. Херакъл престанал да
ловува въобще и станал брат на Животинското царство.

Тогава дошъл Петият урок - страшен и ужасен. Затова всички наблюдаващи го Небесни воини му предоставили своите лични оръжия. Херакъл стоял озадачен и се питал какво има да прави, когато до слуха му достигнал далечен и ужасен рев на лъв. Напрегнал слух, доловил посоката и видял пред очите си причината за страха на жителите на град Немей. Огромен лъв опустошавал всичко живо пред себе си.
- Какво мислиш за съдбата на тези хора, Херакъл? - попитал Учителят. Херакъл не се колебал въобще, бързо преминал вратата на Петото съзвездие и смело застанал пред вратите на град Немея. Оставил всичките
оръжия, които боговете му дали, нарамил лъка и голямата дъбова сопа, която сам си бил отсякъл в гората и влязъл в града.
- Къде отиваш без оръжие?! - провикнали се боговете, които с внимание наблюдавали героя.
- Тези оръжия са великолепни, - отговорил Херакъл, - но те само ще ми тежат и ще ме забавят. Моята дъбова тояга ми стига. Кажете на жителите на града, че съм вече на път и нека прогонят страха си.
- Къде ти е оръжието?! - викали хората зад залостените врати, с възхищение и изненада от смелостта му - Лъвът е свиреп и силен! Много хора е погубил! Не рискувай така! Вземи си оръжие и доспехи!
Но Херакъл мълчал, твърдо вървял по пътя и търсел следите на животното. Той навлязъл в дебрите на планината, дълго бродил по пещери те и чукарите. Изведнъж Херакъл видял лъва. Лъвът също го забелязал и надал страшен рев, от който върховете на дърветата се разлюле - ли. Не се уплашил героят, а свалил лъка си и с точен изстрел отпратил една стрела в плешката му. Но вместо да се забие, тя паднала на земята с подвит връх. Кожата на лъва била здрава и твърда като шлем. Ядосан, лъвът се втурнал към Херакъл, но вместо да се хвърли върху него, отскочил встрани и се скрил в гъсталака. И изчезнал вдън земя. Героят се втурнал отново да търси лъва, но без успех. Тогава се спрял, снишил се и започнал да се ослушва. Бавно, внимателно и нащрек се придвижил по следите, оставени от лъва, които го довели до огромна пещера. Още с приближаването му отвътре се разнесъл див рев, който сякаш предупреждавал: или спри, или ще умреш.
Героят свалил дъбовата си тояга – подарък, който сам някога си направил, и бавно, внимателно тръгнал из пещерата. Внезапно чул рев зад себе си.
- Какво става, - възкликнал той, - тази пещера сигурно има два входа, защото виждам светлина пред себе си, а лъвът реве зад мен!
Оставил тоягата на земята и се замислил какво да прави. Така ще се гонят с лъва в тъмната пещера и той винаги ще му се изплъзва през другия вход. Трябва да запуша единия вход, докато лъвът е вътре. Решил и
веднага се захванал за работа. С камъни, дървета и клони затворил единия вход. Обърнал се към втория проход и тръгнал с лице към лъва. Лъвът разбрал, че е в капан и смело се хвърлил срещу героя. Без да губи самообладание, Херакъл сграбчил лъва за гърлото, притиснал го до себе си и със страшна сила започнал да го души. Мощта му нараствала с всеки миг, а лъвът ставал все по-безсилен, докато се свлякъл удушен. Така Херакъл убил лъва с голи ръце, без оръжие,
със собствената си огромна сила. Одрал кожата на лъва, наметнал я на раменете си като плащ и се върнал при хората.
- Лъвът е мъртъв! – викали те по улиците на града. - Можем да орем, да сеем жито, да ходим навсякъде. Нашият велик спасител Херакъл уби лъва.
Заставайки пред своя Учител, той проснал лъвската кожа пред него
и казал:
- Делото е свършено. Народът на Немея е свободен. Там вече няма страх. Лъвът е мъртъв. Със собствените си ръце го удуших.
- Отново ще го убиваш, Херакъл, отново и отново ще удушаваш лъва и змията. Но делото е завършено блестящо и ти имаш право на почивка.
Почини си, а аз ще разкажа на Бога за твоя Пети подвиг.
- АЗ ЗНАЯ! - разнесъл се глас от небето.


     



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14909086
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39058
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава