Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2020 08:00 - минало незабравимо
Автор: bven Категория: Туризъм   
Прочетен: 1849 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                 Падането на Казанското Канство и българофобията на съседите му

image     гр.Казан

image     Иван Грозни, срива град Казан /на  снимката/ и се провъзгла сява за "цар на Българи и Руси". По късно в България се развива култ към "бате Иван", който уж цял да ни спаси от Турция. Но как може Българоубиец, да спаси българи... не може! Това е един от многото случай в който Бъулгари са избирали за герой, своя палач.

Вместо встъпителни думи, спомените на един от руснаците обсаждали Казан: Вече около пет седмици россияните стояха под Казан и убиваха излизащити от града не по-малко от десет хиляди неприятели,.. Никой не се предаде жив, спасиха се малко... ранените... Градът беше завзет.. убиваха всички които се намираха, в домовете, или в ямите; вземаха в плен жени, деца или чиновници... сечта престана но кръвта се лееше... Царския дворец, улиците, крепостните стени и дълбоките ровове бяха запълнени с мъртви.. тела се носеха по реката...

След затриването на Златната Орда, която държала българите под робство, нашите братя въстават и създават Казанското Канство. То е пряк наследник на Волжка България, и за това свидетелства дори най първото име на град Казан - Булгар-Ал-Джахид - Новият Булгар. Според редица волжки историци от днешните идел-уралски републики, единстветана съществена разлика между Казанаското Ханство и Волжка България е че столицата се е преместила. и Тъй като Казанското Канство е било на ключов търговски път, то е било апетитна хапка за Руснаците в техните амбиции, да засвадеят цяла Азия. Входната врата за това е именно Волжка България. За съжаление тя става жертва на Руската имперска политика.
                              image                    image

Карта на Казанското Канство, важен търговски център, макар и не толкова огромен по територия и Волжко Български воини.

Всъщност днес историята ни я представят много лаконично. Опитват се, ако може да я подминат. Да кажат само с едно изречение "тогава и тогава, великият Иван Грозни, смачка нищожните българи...". Да ама не! И макар руснаците да се оправдават с това че: "Българските Канове са направили 40 последователни атаки над Руски Територии, главно в регионите Нижни Новгород, Владимир, Вятка, Кострома и Галиш, в първата половина на 16 век", това е просто една бегъл опит да се оправдае варварското избиване на населението на многолюден град и търговски център. Докато човек разгръща страниците на книгата "Пълна колекция на руските хроники", може да се удиви от небивалиците. В своите бълнувания се стига дотам, че се твърди ,че Иван Грозни е нападнал Казанското Канство не заради имперска политика, а защото "българите, предвождани от Крал Мохамед Гирай, пленили 150 000 роби". От това човек би заключил, че половината населе ние на тези северни земи е отишло в плен на Българите. Някак си не се връзва...

 Гербът на град Казан от 16 век Бараджът (Драконът) е бил свещено животно за Волжските българи:
        
image

Гербът на Москва - Руски войн пронизва Барадж - символ на победата над Волжка България:

       image   


Всъщност гербът на Москва не е единственият спомен и символ на победата над Волжките Българи. Самият Иван IV Грозни като човек, във висша степен Мегаломан, заповядва да се съгради църква, символ на победата, с куполи за всички светци, каквато "светът не е виждал". Катердралата "Свети Василий", по руски известна като "Собор Покрова", се издига през 1588 в Москва. Легенда разказва, че Иван Грозни толкова се впечатлил от това здание, че заповядал да убият архитекта - Постник Яковлев, защото се страхувал да не би някога този архитект да създаде нещо още по- красиво. Яковлев е човекът, който създава плановете на стените на Казанският Кремъл, с който добил славата си. Катедра-лата има редица куполи, във форма на чалма, украсени по най-чудни форми, символизиращи чалмите на Волжките Българи, върху който е било забивано копие (респективно - Кръст). Цялото здание е като един своеобразен паметник на българското падение и всеки, който има някога път до Москва, трябва непременно да отиде и да заплюе поне веднъж паметника на нашето поражение...

Църквата паметник на Унищожението на Волжка България:
image   

Обсадата на Казан продължила 40 дни, като града паднал на 2 октомври 1552 година. В историята е останало името на последната Българска царица - Сююмбике, което е еквивалент на българското женско име Люба, от Сюю - любов. Приставката Бике просто означава Жена, Госпожа, Дама. Царицата остава вдовица през 1551 и се заема сама с управлението на държавата и възпитанието на сина й. В летописа "Казанска история", написан няколко години след падането на града, се разказва покъртителна история за напускането на Сююмбике на Казан.
Подобно на Патриарх Евтимий, и тя е била основна Духовна Опора на населе нието в града, и последна надежда за благополучен край на войната. Отивайки през мавзолея на супруга си, ден преди да падне града, тя започва да ридае: "Досега аз бях ханска съпруга - ридае тя - а ето станах нещастна робиня! Вече не мога и да плача - сълзите ми изсъхнаха, очите ми ослепяха и гласът ми изчезна!"Последните думи на Сююмбике са били именно към града си: "О нещастен обезкръвен град! Няма го в теб вече онова минало величие! Какъв си бил и какъв си станал! Бил си господар, а сега си само жалък роб! Къде са твоите царски софри и празници? Къде са щастливите лица на момите и жените? Живял си Казан красиво и богато. А сега по твоите улици текат реки от кръв и сълзи. И нямам никакъв късмет да изпратя известие на родния си баща".

image    Царица Сююмбике в плен на Иван Грозни

След обсадата богатствата на града са били изнесени към Москва. В "казанска история" говорят за 16 кораба злато, а самите руснаци само споменават несметни богатства:
"Россиани плаваха в изобилие, вземаха каквото си искат: хляб,мед,домашните животни, опожаряваха селищата, убиваха жителите... къщите бяха красиви и богати... в тях имаше скъпоценности..пленяваха само жените и децата"

За съжаление, съдбата на българите е вечно да се сблъскват с брутален примитивизъм и както Българските, така и Волжките Българи градят историята си върху низ от войни с народи на ниско цивилизационно равнище, за което знание-то е по нисшо от Златото. За това свидетелства и изгарането на Казанската Библиотека. Явно , че на Руският владетел книги и мъдрост не са му трябвали... но Злато - винаги.
https://samoistina.at.ua/2/ivangroznikazan.htm




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bven - тук http://bven.blog.bg/history/2012/03/08/na-bylgarskata-jena-poklon.916690 има повече за историята и легендите на казан.
19.05.2020 09:23
За съжаление снимковият материал отдавна е изтрит, имаше картини на художници за този исторически период. Не зная по каква причина, но определено е постигнат някакъв ефект:(((

и още за казанското наследство:
http://bven.blog/poezia/2011/06/24/eniovden-e-chestito-na-vsichki-praznuvashti.770787
Приятно четене!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14866765
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава