Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2021 08:11 - царски скален манастир край русе
Автор: bven Категория: Туризъм   
Прочетен: 1350 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 


Църквите при Иваново са неделима част от стотиците средновековни скални църкви, манастири, скитове и отделни отшелнически килии, които през периода Х-XIV век превръщат долината на река Русенски Лом и нейните притоци в прочуто българско духовно средище.

Те се намират на 18 км. южно от град Русе. Отличават се от другите запазени скални манастирски комплекси в България с добре запазените си стенописи. За разлика от традиционните манастири, които се състоят от 1–2 църкви, монашеска и стопанска части, в Иваново има разклонена мрежа от малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани на различна височина в скалите на живописния каньон на река Русенски Лом и свързани с пътеки и скални стълби.

Църквите и всички помещения край тях в местността "Писмата" при с. Иваново образуват големия скален манастир "Свети архангел Михаил". Той е основан през 20-те години на XIII век от монаха Йоаким, избран по-късно за първи търновски патриарх. През целия период на Второто българско царство (XIII-XIV в.) манастирът поддържа трайни връзки с царския двор в Търново. Негови ктитори са царете Иван Асен II (1218-1241), Иван Александър (1331-1371) и други представители на владетелските семейства, на които са запазени ктиторски портрети.


Осемстотин години навърши скалният манастир-лавра "Св. Архангел Михаил", известен като Ивановските скални църкви. Основан през 20-те години на 13 век от монаха Йоаким, днес той привлича хиляди туристи и е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, пише БТА.

"В Русе, в България, както и в чужбина се опитваме да организираме големи чествания по повод на 800 години от създаването на скалния манастир-лавра "Св. Архангел Михаил" - Ивановските скални църкви, и да отделим внимание на неговия основател - монаха Йоаким, който по-късно става първият търновски патриарх", разказа историкът към Русенския музей Евгени Георгиев.

Ивановските скални църкви са разположени в живописното Русенско Поломие, на двайсетина километра от Русе и близо до село Иваново.

"2021-ва година ще бъде посветена на събитието. Началото ще бъде поставено на 18 януари, тъй като от проложното житие на светеца разбираме, че това е датата на неговото успение - тогава православната църква почита Свети Йоаким", обясни Георгиев.

Той каза, че информацията за идването на монаха в Русенския край е от неговото житие. Това е единственият източник, който посочва присъствието му в тази част на българските земи.

"В житието му е посочено, че след като се замонашва в Света гора и се превръща в уважаван отец, се завръща в родните си земи - в България, като се заселва близо до река Дунав, край днешното русенско село Красен", разказа Георгиев.

Там издълбава малка църква и пребивава с трима свои ученици дълго време.

В началото на управлението си Цар Йоан Асен Втори /1218 г. - 1241 г./, след като научил за тези му подвизи, дарява на Йоаким много злато. Отецът го използва за богоугодно дело и поставя началото на големия манастир, посветен на Св. Архангел Михаил. Негови дарители са също Йоан Александър (1331-1371), както и други представители на царския двор, на които са запазени ктиторски портрети.

Манастирът има сложно устройство и обединява няколко комплекса от скални помещения. В шест негови храма са запазени стенописи, разкриващи характерните черти на българското изкуство през 13 и 14 век. По време на Второто българско царство манастирът се утвърждава като голям духовен и книжовен център, с дейността на който се свързва т. нар. "Висарионов патерик". По стените на манастирските помещения се разчитат графити и надписи с важни исторически сведения.

Стенописите в църквата "Св. Богородица" се нареждат сред най-представителните образци на Палеологовото изкуство на Балканите. Техните високи художествени качества са причина за включването им от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство през 1979 година. Година по-рано - през 1978 г., Ивановските скални църкви са обявени за Национален археологически резерват.
"На 18 януари т.г. ще поставим началото на честването на годишнината с архиерейски литургии в Русе и във Велико Търново, където Йоаким е престоял в днешна България", обясни Евгени Георгиев.

Програмата през годината включва научна конференция с международно участие, издаване на сборник с докладите от форума, както и изложба. Обмисля се през лятото веднъж месечно да има достъп до местността Писмата край Иваново, която сега е извън полезрението на посещаващите манастира.

"Именно там започва основаването на манастира, там е пребивавал Свети Йоаким", обяснява Георгиев.

"При социализация и на останалите части от манастира може да търсим и по-висока посещаемост. Такъв разкош на скални църкви на друго място в България няма. Те са повече от 10, с толкова много стенописи, със запазени три ктиторски портрета на представители на царските фамилии на Средновековна България - т.е. това е царски манастир, обдаряван от българските владетели. На друго място няма такова нещо у нас", казва Евгени Георгиев.

По публикацията работи: Валерия Белчевска

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2021/01/16/800-godishni-taini-pazi-carski-skalen-manastir-krai-ruse.476714



Тагове:   скален манастир,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14909072
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39058
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава