Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2017 08:23 - бъдеще в миналото
Автор: bven Категория: Видео   
Прочетен: 939 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
IV. Философията на българите и богомилското учение

Богомилството се ражда в българската държава в началото на Х век, когато феодализмът се налага като държавна система, а християнството подчинява и узаконява неравенството като основни взаимоотношения в българското общество. То, християнството, влиза в непреодолимо противоречие с празничната система и традициите на българите. Богомилството черпи своите идеи от древното учение на българите за общиарското равенство между хората, както е било в по-раншните български държави.
В областта на космогонията идеите на богомилското учение се заключават в представите им за мъртвата точка и в момента на разкъсването на мъртвата точка, което на съвременен език е еквивалентно на Големия взрив. Мъртвата точка е равнозначна на първичното яйце, а разкъсването на мъртвата точка е Големият взрив, възвестяващ сътворението на света.

Космологията на богомилите е представена от идеите им за “създаване на ред във Всемира и привеждането му в състояние на равновесие”. Космологическите идеи на богомилите, записани от Антон Глогов, по категоричен начин представят един хелиоцентричен модел на слънчевата система. И това е записано в Х век, много векове преди Галилей, Коперник и Нютон да пробият кордона на Християнската църква и да докажат, че слънцето е център на слънчевата система и всички планети се въртят около него и около своята ос.

Но богомилското учение не е религиозно учение, а е преди всичко социално учение. В основата му стоят идеите на общиарството, а практическата му реализация под формата на човешко общожитие се нарича общиария. То пресъздава старинния мироглед на България, т.е. “учението за человеческото общиарско равноправие, за творческата и разрушителните сили във Всемира и за всеземночеловеческото творчество, което не може да почива нито на робството, нито на завоеванията, които затвърдяват человеческото неравенство”.

Богомилското учение оказва организиращо въздействие върху хода на историческите събития далеч от границите на България в почти всички религиозно-социални движения в Европа през средните векове. Без него вероятно европейският Ренесанс може и да не се е състоял във вида и размерите, познати от историята. Ето защо, разсъждавайки върху богомилското учение и идеите, които то съдържа, необходимо е да се изясни дълбоката му същност, неговата битка срещу заробващите попълзновения на християнската църква и голямото му значение за опазване на българската идентичност и особената празнична система, календар и традиции, оставени от предците ни. Това налага да се преоценява всяка дума от писаното слово, всяка идея, заложена на многовековната и многостранна дейност на феодалната българска държава и християнската църква в лицето на инквизицията за унищожаването му и поставянето му в забрава!

1. Богомилското учение стои на базата на древното учение за общиарското равноправие между хората, да се обработват общо земите и да се ползват равноправно от доходите им, както е било при нашите предци. Това учение за равноправие е в противоречие с наложеното християнство в българските земи. Християнството узаконява неравенството между хората, подкрепя царската власт и болярска алчност за богатство и власт. Впрочем богомилското учение “представлявало не само едно възвестяване на творческите и разрушителните сили, които движат всемира и на които е подчинен и човекът, но в него е била и провъзгласена и всемирночеловеческата общиария, всеземночеловеческото общожитие при всечеловеческо равенство и всечеловеческо братство, без лична собственост, без разни царства, без господари и без роби, в което се е състояла и силата му, за да се разпространи по-после не само в България, но и в цяла Европа.”*
Става въпрос всъщност за началния тласък и духовната съпротива в средновековна Европа, в която българските богомили дадоха идейната и социалната закваска и всеобхватност. Европа се тресе от съпротивата на поробените, бедните слоеве срещу религиозния и светския феодализъм. Богомилството става духовен двигател на движението и фактически дава тласък и идеен заряд на средновековния ренесанс в Европа.
Гонението започва още от Х век, когато цар Петър I получава “благослова” на цариградския патриарх Теофилакт да се прилага “смъртна казън” срещу “еретиците” богомили. Оттук започва голямото противоборство – от една страна - богомилите със своето учение, и от друга страна - обединените сили на феодалната държава и християнската църква. Неравностойна борба, която продължава до края на ХIV век и взема неизброимо количество жертви на жестокото насилие на феодалната държава и църква /светата инквизиция/.
Следва “Синодика” по времето на цар Борил в ХIII век и гневният памфлет на презвитер Козма “Беседа против богомилите”.
Папа Инокентий III в 1207 г. издава своята “Була против Катарите”, която служи за организиране на масови погроми над “отстъпниците” на Запад. Реакцията на цяла Европа се съюзява срещу богомилите, организира клади, в които изгаря всеки, осмелил се да мисли различно от християнската църква и феодалната държава. И това в продължение на четири века.



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14869021
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава