Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2012 08:00 - гаятри мантра
Автор: bven Категория: Забавление   
Прочетен: 11934 Коментари: 6 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   
  Богинята Гаятри е инкарнация на Сарасвати (покровителка на изкуствата, поетите, музикантите и композиторите),   съпругата на Брахма, символизираща  шакти или силата и знанието, чистотата и уменията. Гаятри е богинята, която се почита в утринната молитва и ръководи Ригведа и ведическия ритуален огън. Традиционно мантрата се използва за развитие на интелекта, знанието и мъдростта, както и за разширяване на съзнанието. Тя се предава на децата, когато навършат  осем години и навлизат във възрастта на академичното образование. Предназначена  е да ни подготви и помогне за реализиране на божествената енергия - счита се, че мантрата  представлява Върховното божествено.

Възприемането и вниманието се изострят, бързината на запомнянето и силата паметта се увеличават и интелектът се развива. За развитие на осъзнаването, знанието и разбирането, може да се практикува Гаятри мантра 24 пъти всеки ден.
 Не е необходимо да разбираме значението на мантрата, отколкото да се слеем с вибрацията, създадена от повтарянето й. Ако успеете да се слеете с вибрацията, постепенно също ще научите точките, в които трябва да се концентрирате, докато практикувате различни мантри.

  Богинята Гаятри е представена седяща в лотос. Тя има пет лица (петте прани - прана,апана,вяна,удана и самана), както и петте елемента - татви (земя, вода, огън, въздух и етер-притхви, джала,теджа,ваю,акаша). Тя има десет ръце, носещи петте оръжия- шанкха(раковина), чакра(диск), камала(лотос), варада, абхая, рудракша мала..

image

Мантрата на всички мантри е мантрата Гаятри чудотворната. Това е най-мощната и свещена мантра на Ведите. Смята се, че  съдържа в себе си цялата същност на всичко. Тази мантра се повтаря всеки ден.

Смята се, че зад всяка мантра има някакво божество - дева. Гаятри е адресирана директно към Ишвара (Бога) на нашата Вселена, което се нарича Savitar и това  обяснява голямата  сила на тази мантра. Когато я пеем , ние отправяме молитва:
"О, Велико Слънце, нека твоята светлина осветли моят ум и моите емоции"
Богинята Савитри е дала Гаятри мантра (Гуру мантра, Савитри мантра) - една от най-древните мантри, нарича се още Майката на Ведите.

Какво се постига с Гаятри мантра?

Думата Гаятри (с ударение на последната сричка) буквално означава "това, което се постига чрез пеене на спасението." Друг вариант на думата Гаятри е " която защитава индивидуалната душа"
(с Гай - индивидуалната душа, Тра - да се защитят). Това означава, че самото значение на думата  говори за крайната цел на духовна практика - спасение или освобождение и върховната власт на мантрата.

Смята се, че  изпраща на човек, дълъг живот, отлично здраве, красота, богатство, благополучие, спокойствие, жизненост и магическа сила. Елиминира неуспехи, страхове, които помагат за преодоляване на пречките, изпълнява най-смелите желания.  Има голям  пречистващ ефект.
Йогите казват, че на земята няма нищо повече за пречистване от Гаятри мантра. Тя е в състояние да пречисти кармата, да свободи от кармични дългове и грехове, за да се отървете от кръговрата  на раждане и смърт. Хората пеят Гаятри мантрата с любов, искреност, вяра и преданост и са защитени от опасностите.

Най-важното е, че редовното повторение на тази мантра води до развитието на духовна интелигентност. Това ви дава  активен ум, мъдрост, психически способности, развива интелекта, изчиства ума, разрушава заблудата и илюзията. Постепенно, с редовна практика и правилното произношение на мантрата, съзнателно произнасяне -  можете да се  отървете от всичко повърхностно, нечисто, и хората могат да видят истината, без изкривяване. Гаятри се пее за постигането на универсалното съзнание и пробуждане на интуитивните сили. Тя дава духовно просветление .


ОМ БХУР БХУВА СВАХА

ТАТ САВИТУР ВАРЕНЬЯМ

БХАРГО ДЕВАСЬЯ ДХИМАХИ

ДХЙО ЙО НАХ ПРАЧОДАЯТ


Как да се произнася Гаятри мантра и какво означава тя?  
Гаятри звучи точно като това:

Ом Svaha bhur Bhuvah
TAT SAVITUR VARENYAM
Bhargo DEVASYA Dhimahi
DHIYO YO PRACHODAYAT

(Om Bhur. Bhuvah Svaha
Тат Savitur Varenyam
Bhargo Devasya Dheemahi
Dhiyo Yonah Prachodayaat)

От голямо значение е правилното произношение на:
Ohm;
Bhur Bhuvah Сува-ха;
Тат-unyam Savitur Vare.;
Bhargo-O Devasya Dhimahi;
Dhiyo-Yo Nahf Pracha-dayat.
Всяка дума трябва да се произнася ясно и отчетливо, с правилната интонация и паузи в края на всеки ред. Ще бъде полезно редовно да слушате тези записи  Имат магическа прочистваща мощ.

Превод на Гаятри мантрата:
(ОМ) ОМ (Dhimahi) медитират (Bhargo), в духовното сияние (VARENYAM DEVASYA), на Божествената, на Върховния Очарователен Reality (SAVITUR) Източник (Bhur, Bhuva, SUVAHA) - физическото, астралното и небесните сфери на съществуването. (TAT) май, че Върховната Божествена Същество (Prachodayat), просвета (Yo), който (Nah) на  нашия (DHYO) ум(така че можем да осъзнаем, Върховната истина).

Свободен превод: Ние медитираме върху великолепието на Ишвара ( в т.н. санскрит името на Сварог звучи небесен - iSvaroga), Който е създал вселената, достоен за поклонение, въплъщаващ знание и светлина, който елиминира всички видове грехове и невежеството. Да, той ще просветли нашите умове.

Най-добре е да се казва Гаятри мантрата три пъти на ден, за предпочитане на разсъмване, на обяд и при залез слънце - в най-ефективните духовни практики . Повторена  три пъти на ден, тази мантра дава голяма полза, увеличава силата си. Освен това, може да бъде направена по всяко друго време, дори през нощта. Но най-доброто време за нея е сутрин, преди изгрев слънце и вечер, преди залез слънце. Казвана   преди хранене, се изчиства храната от отрицателна енергия. Можете да повторите мантрата на всяко място и по всяко време, каквото и да правите. Например, седейки в транспорта, при разходка и др.

Колко пъти да се повтаря мантрата Гаятри?

Преди хранене, може да се повтори 3, 9, или 11 пъти. Няма ограничения за джапа (пеене) на Гаятри , но традиционно се повтаря 108 пъти. Редовното повторение на няколко малки (малка е пеенето на Гаятри мантра 108 пъти)  Гаятри всеки ден, ще даде голям ефект. Поне малко, всеки ден, Джапа (т.е. 108 пъти, не по-малко) трябва да се извършва без прекъсване. Смята се, че тази цифра е минимум, за да се докоснете енергията на мантра. Основното нещо тук - не е количеството, а фокусирането  върху мантрата, вярата в нея. Въпреки това, колкото по-голям брой пъти се повтаря, толкова по-висок е постигнатия ефект. Смята се също, че този, които редовно повтаря мантрата 108 пъти, скоро ще получи вдъхновение.  Освен това повторението не трябва да бъде просто механично, а в  концентрация, с любов, искреност и преданост.

Няколко съвета за практикуване на мантра Гаятри:
Най-добре е да седнете с лице на изток или север. Тогава можете да изпратите до центъра на гръдния кош (или в предната част)  един  източник на светлина (слънце) и в центъра на изображение на богинята Гаятри (вж. фигурата). След това можете да започнете да четете мантрата. Освен това, можете да пеете мантрата на Гаятри във всяка друга позиция - седнали  или в легнало положение. Можете да повторите мантрата на глас, или шепнешком да я произнесете  за себе си.


:
Яна Novikova.  










Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. yotovava - Благодаря, Бвен.
04.08.2012 13:17
Валя
цитирай
2. bven - На 1: Хубав ден, Валя!
04.08.2012 13:39
Нека Вселената ти даде всичко, от което се нуждаеш!:)))
цитирай
3. mariniki - прочетох....
04.08.2012 14:16
послушах... с Божественото усещане за пречистване...
за приток на топлота и енергия за нещо ново...
благодаря ти, мила Татьяна... уникално
въздействие... прегръщам те, с обич..
най-сърдечно...
цитирай
4. bven - На 3: благодаря ти, приятелко мила:))
04.08.2012 14:27
Дано да получим това, към което се стремим, за наше върховно добро!
Любов и Светлина !
цитирай
5. stela50 - Любов и Светлина ... мир и хармония ...
04.08.2012 19:22
Много интересно и въздействащо, мила Бвен ...
не съм чела за тази най-мощна и свещена мантра на Ведите,
благодаря ти за така ясно и разбираемо поднесения материал,
за чудесните клипове и нови знания. Благодаря !
Светлина и обич в дните ти !
цитирай
6. bven - На 5: И аз ти благодаря за хубавите песни на Демис Русос, Таня!
04.08.2012 20:40
Приятно е в почивните дни малко да отдъхнем и разнообразим жанровете. Нека само топлото да не е горещо, че тогава музиката трябва да я слушаме във водата:)) - под душа, на реката или морския прибой. Но затова са и приятелите от блога - всеки с нещо да допринесе за добро настроение и свежест!
Благодаря за високата оценка (за моето дело) и приятни вечерни мигове на цялата фамилия!
Намасте!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867130
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава