Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2012 08:00 - главата на дракона и чарли
Автор: bven Категория: Забавление   
Прочетен: 4773 Коментари: 2 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Астрологията е удивителен и мощен инструмент с който можете да опознаете себе си, да разберете бъдещето си и другите около вас. Най-успешните личности я използват, за да планират ходовете си.


image

В най-древните трактати по ведическа астрология Лунните възли, известни като Раху и Кету, не фигурират, споменава се само за планетите от септенера – Слънцето, Луната, Марс, Меркурий, Юпитер, Венера и Сатурн.

За пръв път за Раху се споменава в “Махабхарата”, където се разказва древна легенда за търсене на нектара на безсмъртието– божествената амброзия, наречена амрита.

В митологията Раху е известен като син на Данава Випрачите и неговата съпруга Симхика и като брат на Майа Данава – великия вълшебник, архитект и мистик.

Легендата разказва как между полубоговете и демоните се поражда ожесточен спор по време на раздаване на нектара на безсмъртието. Полубоговете са притежавали забележително духовно познание, а демоните – материално богатство и физическа сила. Демоните, в стремежа си към задоволяване на нисшата чувствена природа, влизат в битка с полубоговете за господство върху трите свята. При раздаване на амрита Върховният Бог Вишну се превъплъщава в прекрасна девойка Мохини и така решава да измами демоните, като им дава обикновен ликьор вместо амрита, а нектара на безсмъртието раздава на полубоговете. Демоните, очаровани от красотата на Мохини, пият от предложения им ликьор без да забележат измамата. Но Раху се досеща за това и решава да измами полубоговете, приемайки облик на един от тях. По този начин демонът Раху се сдобива с амрита и получава безсмъртие.

Сурия (Слънцето) и Чандра (Луната) разпознават Раху в момента, в който той отпива глътка от божествения нектар, и незабавно уведомяват за това Вишну и полубоговете. Вишну мигновено реагира, посича главата на Раху с огнения си диск и я хвърля в небето. Обезглавеното тяло (Кету) също успява да изпие част от амброзията и така придобива безсмъртие. Раху и Кету, след като стават безсмъртни, се поместват в небето на 180 градуса един от друг, за да не могат никога да станат едно цяло. И тъй като Слънцето и Луната забелязват измамата и докладват за това на Вишну, Раху и Кету стават вечни врагове на светилата.

Раху и Кету са разположени винаги на 180 градуса един от друг. В астрономията Рахуе известен като Северен или възходящ лунен възел – точката, в която орбитата на Луната пресича еклиптиката. Кету е известен като Южен или низходящ лунен възел. Раху причинява слънчеви, а Кету лунни затъмнения. И макар че възлите се причисляват към планетите в индийската астрология, те не са реални небесни тела, а се разглеждат като “сенчести планети”. Те нямат пол, но имат свойството да асимилират и попиват характеристиките и природата на планетите, с които съвпадат.

В астрологичната литература Раху се описва като неутрална планета с активна природа, която има свойството да влияе върху човешката психика и да води до ексцесии и умопомрачение. В митологията Раху се представя във вид на глава без тяло, която пътува с колесница и цинично ругае. В колесницата е впрегнат тигър, който символизира ума, пътуващ през гората на сетивните желания. Раху действа на ментално ниво и ако е акцентиран в хороскопа, прави родения бунтовник, деструктивен, импулсивен и потаен.
Как влияе Раху в хороскопа?

Счита се, че влиянието на Раху се доближава до ефектите, които дава Сатурн, а неговата природа е инстинктивна и животинска. Там, където са намесени възлите в хороскопа, винаги има елемент на непредсказуемост, неконвенционалност. Раху често действа импулсивно и безразсъдно в преследване на желаната цел или обект. И тъй като Раху е представен от глава без тяло, той не може да се наслаждава на живота като цялостно същество, но не спира да желае, затова е вечно неудовлетворен. Раху се стреми да притежава всичко онова, което носи наслада на сетивата, и дори след като целта вече е постигната, тя рядко води до удовлетворение. За родените с подчертано влияние на Раху в хороскопа с най-голяма сила важи предупреждението “Внимавай какво си пожелаваш”.

Силен Раху, особено в ъглов дом, може да дари родения с влияние, успех, известност, но същевременно успехът в обществото може да бъде съпътстван от съмнителна репутация, скандална известност или евтин пиар. При негативно влияние на Раху в наталната карта скандалът е второ име на родения. Раху често дава стремеж към показност, известност, блясък, публичност, влияние върху масовата психика. Ако Раху има есенциални достойнства и е разположен в някой от домовете, в които злотворното му влияние е най-слабо изразено, той може да дари родения със слава, успех в политиката, финансов просперитет и физическа красота. Раху се свързва с материалното, със сетивните наслади, с майа (илюзията), затова се счита, че в определени позиции дава и външна привлекателност.

Най-злотворно влияние Раху оказва в съвпад с друга планета, особено със светилата. Счита се, че Раху е по-вредоносен в съвпад с Луната, а Кету в съвпад със Слънцето. Раху опорочава способността за трезва преценка, прави човека безразсъден и лишен от здрава логика, такъв човек действа импулсивно и в един момент губи контрол. Негативното влияние на възлите се изразява също така в летаргия, нечувствителност и егоизъм. Раху се свързва със суицидални тенденции, страхове, фобии, отравяне, убийства, кражби, опасност от затвор. От астромедицинска гледна точка неблагоприятното влияние на Раху поражда физически и ментални заболявания, които трудно се диагностицират и лекуват. Най-често дава заболявания като холера, дизентерия, ревматизъм, колики, абсцеси, кожни болести, ревматизъм, подагра, възпаления на уринарния тракт и запек.

Най-силно влияние възлите оказват между 42 до 48-годишна възраст. Раху “узрява” на 42-годишна възраст, а Кету на 48-годишна възраст, тогава ефектът на възлите е най-изразен.

От гледна точка на астрологичния тайминг периодите, през които на преден план излиза влиянието на Раху в хороскопа, бележат времето, когато с повече ентусиазъм от всякога се устремяваме към далечни хоризонти, чувстваме се запленени от нови възможности и перспективи, поемаме по неизследвани пътища и в непозната за нас посока. Раху е екстровертен, материалистичен, символизира непознатото и чужденците, разчупване на традицията и на всички социокултурни рамки, модели и табута. Раху се свързва със силни инстинктивни желания, с бунтарски настроения, разчупване на статуквото и натрапчив стремеж към промяна. Човек може не само коренно да промени имиджа, външния си вид, а и да отправи предизвикателство към общественото мнение, да шокира обществото с поведението си или с публичен скандал.
Под влияние на Раху може да се посегне към наркотици и други упойващи средства в търсене на екстремни изживявания, така се пораждат редица зависимости. Търговията с алкохол, дрога и жива плът също е свързана с тъмната страна на Раху. Раху ни прави дръзки, безразсъдни, авантюристични, самоуверени, надменни, импулсивни, негативното му влияние се изразява в безразборни връзки (промискуитет), търсене на нестандартни стимуланти и хиперсексуалност.

image

Ще разгледаме картата на американския актьор Чарли Шийн (Карлос Ървин Естевес), роден на 3 септември 1965 година в Ню Йорк. Той е най-младият син и едно от четирите деца на актьора Мартин Шийн и художничката Джанет Темпълтън.

Чарли Шийн започва рано актьорската си кариера, на 8-годишна възраст (1973) е първата му роля в телевизията. Личният живот на холивудската звезда е доста бурен и съпроводен от поредица скандали. Жени идват и си отиват от живота му, една се сменя с друга. През 1984 година се ражда първата му дъщеря от тогавашната му приятелка Паула Профит. През 1990 Чарли случайно ранява с огнестрелно оръжие годеницата си Кели Пристън и така тя слага край на връзката. През 1995 се жени за Дона Пийл. Неговата връзка с бивша порноактриса Джинджър Лин през 90-те поражда голям обществен резонанс. Имал е краткотрайни отношения и с бивша порноактриса Хийтър Хънтър.

По всичко личи, че Чарли Шийн не е от най-верните съпрузи и не спира да търси забавления извън брачното лоно, като приоритет се дава на еротични модели, порноактриси и жени със съмнителна репутация. Дали това е присъщата на повечето холивудски актьори звездна болест или тенденция към ексцесии в личния живот е заложена в наталната му карта?

image
Да видим какво ще ни разкаже сидералната карта. Когато става въпрос за потенциал в сферата на междуличностните отношения, за отношенията с партньора (и не само), наред с основната карта (Raśi, D1) се разглежда и девети хармоник (Navamśa, D9) – една от многото дробни (производни) карти, които се използват в индийската астрология за по-прецизен анализ на всяка отделна тема в хороскопа. Освен това, силата и потенциалът на планетите в основната карта се оценява и според положението им в девети хармоник. А ако поставим планетите от Navamśa в Raśi, ще видим кои домове добиват фокус и допълнително подчертаване в живота на родения.

Виждаме, че в двете карти Лунните възли са изключително силно поставени. В основната карта Раху се намира в изгряващия знак (Лагна). Според повечето школи Раху екзалтира в сидералния Телец, а Кету в Скорпион. В D9 възлите запазват знаковата си позиция и отново попадат в ъглови домове – десети (Раху) и четвърти (Кету). Раху и Венера имат специален статус в картата Raśi – Раху се намира в знака на Асцендента (личността, физическото тяло) и аспектира Венера – господаря на изгряващия знак и атмакарака (сигнификатор на личността) в хороскопа. Господарят на Асцендента се намира в 5 дом – един от най-благоприятните домове в хороскопа (наред с 9 дом), но е в знак на падение, който се счита за най-слаба позиция. В случай е налице т.нар. Neecha Bhanga – условие за отмяна на падението. Трите основни условия за отмяна са: 1. Планетата, управляваща знака на падение или знака на екзалтация, се намира в кендра (ъглов дом) от Лагна или Луната; 2. Планетата в падение се намира в знак на екзалтация в D9; 3. Планетата в падение се намира в съвпад (в един знак) с екзалтирала планета в D1.

В наталната карта на Чарли Шийн виждаме, че Меркурий, който управлява знака на падение на Венера (Дева), се намира в 4 дом от Лагна, а Юпитер, управляващ знака на екзалтация на Венера (Риби), се намира в 7 дом от Луната. Още повече, ако планета в падение отговаря на първото условие за отмяна, налице е Neecha Bhanga Raja Yoga – благотворна комбинация. Такъв е и случаят при Чарли Шийн – управителят на Асцендента се намира в щастлив дом и същевременно участва в Раджа йога. И все пак на практика Neecha Bhanga не гарантира, че планетата не е есенциално слаба. Тя е слаба. Но при някои обстоятелства тя дава редица предимства и обикновено се свързва с поредица внезапни подеми и спадове в сферата, с която е свързана в хороскопа.

Влиянието на тази позиция е изключително подчертано предвид факта, че в картата на Чарли Венера е управител на хороскопа и има доминиращо влияние в неговия живот. Живот, изпълнен с обрати, дава и позицията на Сатурн в 10 дом. В основната карта Сатурн е благоприятно поставен – намира се в позиция мулатрикона (частта от собствен знак, където има най-много сила) и е Раджа йога карака (управлява 9 и 10 дом в хороскопа и се намира в ъглов дом), но е ретрограден. В Navamśa обаче Сатурн се намира в падение (най-слаба позиция), но попада в един знак с Луната в 9 дом. Има и рецепция между Марс (Водолей) и Сатурн (Овен) в D9, която се счита за една от благоприятните, защото се случва между управителите на 7 и 9 дом, но все пак това са Марс и Сатурн, два естествени малефика и враждебни една спрямо друга планети, затова тя ще дари родения с амбиция, пробивност, но и достатъчно битки, сблъсъци и предизвикателства в живота. За такива хора казват, че дори сред по-лесни пътища избират винаги най-трудния.

Венера е поставена на фокус и в Navamśa, намира се в Асцендента, но в знак на неприятел (Лъв/Слънце). Отсреща се намира Марс, а в Raśi той управлява 7 и 12 дом, което го прави функционален малефик в хороскопа. С оглед позицията на Марс в 7 дом в D9, рецепцията му със Сатурн, който за изгряващ Лъв в Navamśa също е функционален малефик, както и с оглед позицията на екзалтирал Кету в 7 дом в Raśi и управителя на 7 дом (Марс) в 6 дом в D1 (в знак на Венера), може да се направи заключението, че бойното поле в живота на родения ще са партньорските му отношения. “На война като на война” (всички средства са позволени), гласи една френска поговорка. Опозицията на Венера и Марс по оста 1/7 дом в Navamśa и силни възли, разположени в същите домове в Raśi, поставят на фокус партньорските взаимоотношения в живота.

Астрологичен тайминг
Да разгледаме накратко и астрологичния тайминг. Първите роли на Чарли в телевизията започват още от 1973 година, по време на мажорен и минорен период на Венера. Доколкото се вижда от биографичните му данни, връзката, от която се ражда първото му дете, когато той е едва на 19 години, не се узаконява. След нея следва годеж с друга жена, но и тази връзка се разпада. По това време актьорът привлича вниманието на медиите със своя афинитет към порноактриси. За връзката му с порноактрисата Джинджър Лин се споменава в нейната биография, за която се твърди, че е продължила две години (1990-1992). Също така се споменава, че Джинджър му прави компания по време на лечение на наркотичната му зависимост. В биографичните данни на Чарли Шийн се споменава за връзката с Джинджър Лин в края на 90-те. Джинджър е известна със съмнителната си репутация – през 1991 е обвинена във фалшифициране на документи при връщане на данъци и прекарва повече от 4 месеца в затвора. За нея също така е известно, че прекарва известно време в рехабилитационен център поради зависимост от кокаин.

Няколко години по-късно, след навлизане в мажорен период на Слънце (управител на 4 дом в D1 и на АС в D9) и минорен период на Кету, който се намира в 7 дом в D1 и в 4 домв D9, актьорът среща бъдещата си половинка, с която впоследствие сключва официален брак и създава семейство, собствен дом (1995). Брачната идилия не продължава дълго, екзалтирал Раху в знака на Асцендента в наталната му карта не го оставя мирен, ексцесиите продължават. На 20 май 1998 Чарли приема свръхдоза кокаин, поради което го хоспитализират, но бързо излиза от болницата. Неговият баща отправя публичен призив и апелира за освобождаване на сина му под гаранция, така Чарли отърва затвора и бива изпратен в център за рехабилитация.

От гледна точка на астрологичния тайминг това се случва по време на мажорен период на Луна и минорен период на Марс, а непосредствено след изпращане в рехабилитационен център Чарли навлиза в минорен период на Раху. Следва да се спомене, че Луната в хороскопа на актьора е функционален малефик и се намира в 8 дом или т.нар. maranasthana за нея (от санскрит: marana – “смърт, разрушение” и sthana – “място, позиция”). Луната участва в Гаджа Кесари йога (благоприятна комбинация) с Юпитер, но в случая йогата не отменя напълно негативното влияние на Луната в 8 дом, а само донякъде го смекчава, освен това Юпитер за Лагна в Телец е функционален малефик и управлява 8 дом. Обикновено афликция на 2 дом в хороскопа дава тенденция към алкохолни и наркотични зависимости, в картата на Чарли Шийн във втори дом е разположен Юпитер (естествен бенефик), но Юпитер не е единствен сигнификатор на 2 дом, той отговаря за богатството, за материалното благосъстояние на родения (а за вредните навици отговаря Луната). Буквално погледнато, позицията на Луната в 8 дом в юпитеров знак в аспект с управителя на 8 дом (Юпитер) може да се тълкува и като предразположеност към ексцесии, свръхконсумация. Юпитер оказва влияние и върху първи дом в картата, тъй като макар и да се намира в следващия знак, той попада в същата накшатра, в която се намира и Асцендентът (Мригашира). Луната, която е не по-малко важен показател от изгряващия знак в индийската астрология, особено при неизвестен час на раждане, се намира в накшатра Мула, управлявана от Кету, трудна и често разрушителна, ако човек избере консуматорски и материалистичен подход към живота. В картата Raśi Слънцето и Меркурий в 4 дом получават аспект от Сатурн, а Луната се намира в 8 дом, както вече споменахме. В Navamśa също се вижда, че роденият не е в хармония със себе си, умът му е неспокоен – Луната и Меркурий се намират в марсов знак в съвпад със Сатурн (малефик), в 4 дом е разположен Кету в марсов знак (заедно с Юпитер), а управителят на 4 дом (Марс) има рецепция със Сатурн и е налице т.нар. Куджа доша (“марсов недостатък”) – Марс е разположен в 7 дом и цялата агресия е насочена към партньорите в живота. А екзалтирал Раху в знака на Асцендента в основната карта и в 10 дом в девети хармоник го е дарил както с популярност, добра кариера и финансов успех, така и със скандална известност в медиите.

През май 1998, когато Чарли едва оцелява след свръхдоза кокаин, транзитните възли минават през 4 и 10 дом в основната му карта, като Раху е в съвпад със Слънцето и Меркурий в 4 дом и така се задейства опозицията им със Сатурн.

Няколко години по-късно, на 15 юни 2002 Чарли Шийн сключва брак с актрисата Денис Ричардс (бивш модел), станала известна в края на 90-те в няколко филма с подчертания си сексапил. В брака се раждат двете им дъщери – през март 2004 и юни 2005 година. През март 2005 съпругата, бременна с втората им дъщеря, подава молба за развод, повдигайки обвинение спрямо Чарли в злоупотреба с наркотици и алкохол и домашно насилие. Това се случва по време на мажорен период на Луна и минорен период на Венера в картата на актьора, който дава смесен резултат – тогава се ражда и втората им дъщеря, и половинката му взема решение за развод. Официално двойката се развежда на 30 ноември 2006, когато възлите отново преминават през 4 и 10 дом в картата Raśi, този път Кету е в знака на Слънцето и Меркурий. Следват ожесточени спорове за правата върху децата.

На 30 май 2008 Чарли Шийн сключва брак с Брук Мюлер, но този път неговата избраница не е модел или актриса, а се занимава с инвестиции в недвижими имоти. Това е третият му брак, а за нея е първи. Това се случва по време на минорен период на Раху, непосредствено преди навлизане в минорен период на Юпитер. Двойката се сдобива с близнаци, родени през март 2009 (период на Юпитер). Този брак се случва по време на сатурнова опозиция в неговата карта. Но отново семейната идилия не продължава дълго. Навръх Коледа, на 25 декември 2009 Чарли Шийн е арестуван по обвинение в домашно насилие, но срещугаранция се разминава със затвора.

Това се случва през периода на Марс/Сатурн (а те са в рецепция в D9 и управляват 7 и 9 дом – правосъдието). Но и този път сляпата Темида не проглежда, родените със силно поставен Раху в хороскопа често успяват да намерят “вратички” в закона. По време на съдебния процес на 8 февруари 2010 спрямо актьора е повдигнато обвинение за малтретиране, нанасяне на телесна повреда и заплахи, които се смятат за “незначително правонарушение”. Чарли прави самопризнание за виновен по споразумение с правораздавателната система, останалите искове срещу него се оттеглят и съдът изнася решение за 30 дни в център за рехабилитация, 30 дни изпитателен срок и 36 часа изрядно поведение (“anger management”).

В ранните часове на 26 октомври 2010 администрацията на хотел “Плаза” принудително премества Чарли Шийн от хотелската му стая, където той нанася огромни щети след прием на обилно количество алкохол и кокаин. Полицията го хваща гол и мъртво пиян. В заключената баня на хотелската стая намират жена, за която първоначално се предполага, че е проститутка. Впоследствие жената се идентифицира като Капри Андерсън, 22-годишна порнозвезда. След този случай, получил силен обществен резонанс, Чарли отново се изпраща в център за рехабилитация. Това се случва при преминаване на възлите през опозицията Луна/Юпитер в хороскопа (с отчетена прецесия), а кризата се задълбочава, когато транзитният Раху преминава в накшатра Мула – рождената накшатра на Луната в картата на актьора, т.е. влиянието му започва да се усеща с особена сила след началотона м. октомври 2010. Освен това актьорът е на възраст, когато възлите “узряват”. Някои индийски астролози считат, че през тези години влиянието им в хороскопа е най-силно. Периодът е започнал през 2007 година и ще приключи през 2013.

На 1 ноември 2010 Чарли Шийн подава молба за развод с Брук Мюлер, третата му съпруга. От средата на 2011 до края на годината актьорът ще е в мажорен период на Марс и минорен на Кету, а от края на 2011 навлиза в минорен период на Венера, който ще продължи до началото на 2013 година. Ще има ли четвърти брак в близките няколко години? Ще спре ли Раху да точи лиги или ще продължи да пълни коремчето на Кету?

©автор Лилия Тодорова, всички права запазени.
astrogalaxy.info/moon-nodes-rahu/











Гласувай:
9



1. mariniki - обширно изследване...
31.10.2012 10:53
и задълбочено... с уникални познания...
прочетох с усоволствие... топъл
есенен поздрав, мила Татяна..
цитирай
2. bven - На 1: Мариники, астрологията винаги е била основна дисциплина от хилядолетия.
31.10.2012 21:35
Време е да бъде реабилитирана - затова избрах този чудесен материал, свързан и с митологията, защото митовете и легендите са истина с кодирано съобщение.
колкото до избрания пример - смятам, че много от нас харесват Чарли Шийн и малко остава да го видим като ерген или младоженец :))))
Благодаря ти за вниманието и лека и спокойна вечер:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868207
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава