Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2015 10:19 - Как да намерим своя духовен партньор
Автор: bven Категория: Забавление   
Прочетен: 1598 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Нашият живот е едно постоянно търсене.
I
Растеж
Любов
Партньорство

Търсенето

Ние хората цял живот търсим различни състояния и неща като щастие, любов, пари, собственост, приклю¬чения, предизвикателства, слава, търсим други хора, призванието си, подходящото място, където да се заселим, случки и ситуации, които ще събудят у нас определени чувства.
В същото време много от нас биват водени от недоволство или глад за признание или любов. Други копнеят за повече дълбочина и пълнота в живота си. Трети биват тласкани от желанието за непрекъсната промяна, искат да постигат и преодоляват граници, да проникнат в смисъла на живота. Всеки в своето търсене си има различен мотив. Но какви сили стоят зад всичко това?
Човекът притежава подвластно на смъртта видимо тяло и в същото време - безсмъртна и невидима душа.
Душата е вдъхната ни от Бога енергия, която ясновидците описват като пулсиращ светлинен лъч.
Тя съществува автономно във вселената, притежава съзнание и заложби да се развива. Те от своя страна я подтикват да събира опит и знания, за да увеличава енергията и силата си на излъчване.
Душата взима решение да дойде на тази планета, за да узнае какво означава да бъдеш човек и да използва съдържащия се в това шанс за растеж. Тя може да се връща на Земята отново и отново, постигайки дълбини в процеса на учене, като всеки път си избира различно тяло и различна житейска история. Това завръщане се нарича прераждане или реинкарнация.
По време на всеки отделен живот на човека душата е обвързана с тялото му. Умре ли то, тя го напуска след няколко часа или дни. Но се случва и обратното: отиде ли си душата, тялото умира. Тъй като е безсмъртна, душата продължава да съществува като си търси ново поле за придобиване на опит. Доколкото разполага с невероятно много възможности за избор, тя или пак идва на земята, или си намира друго място във Вселената.
Душата бива привлечена от зараждащия се живот още при зачеването на човека и остава с него до смъртта му. Единствено присъствието й го превръща в същество с високи стремежи.
Това, което ни тласка напред, е енергията на нашата душа. Една от движещите й сили е стремежът към съвършенство на нейното, респективно - на нашето съществувание. Тя иска да ни насочи към целия заложен в нас потенциал. Бихме могли да я сравним със жизнената сила на едно семенце, съдържащо в себе си всичката информация за бъдещата си форма, лечебни свойства и т. н., които, щом то попадне веднъж в пръстта, започват да придобиват плът.
С всеки следващ живот ние малко по малко се приближаваме към съвършенството като продължаваме да търсим нови, различни, по-смислени опитности, чрез които да се развиваме, дори не винаги да осъзнаваме това.
Ето защо е много важно да не се противопоставяме на процеса на израстване, който напълно естествено ни предлага да усвоим съответните уроци. Едва когато разберем, че и ние - като всички създания - сме призвани да се развиваме, ще сме в състояние съзнателно да разпознаем тези предложения, въплътени в хора, ситуации и т. н., ще ги приемем с благодарност и ще ги използваме.
И така, намираме се в един продължителен процес на израстване, който все повече ни приближава към на¬шето съвършенство. Той ще бъде болезнен за нас само тогава, когато отказваме да извършим необходимите следващи стъпки в ученето като не искаме да ги разпознаем, игнорираме ги, отклоняваме ги или ги отлагаме.
Темпото на този процес на израстване се определя единствено от енергията, която му отдаваме. Съпротивляваме ли се да възприемем някоя определена проблематика, животът ни „сервира" все същия урок, докато покажем готовност да я усвоим.
Може би и вие се питате понякога защо преживяваме едно и също нещо отново и отново?
Сигурна съм, че много страдания и грижи на тази земя биха могли да бъдат предотвратени, ако ориентацията към растеж - която е съвсем нормална в стопанската сфера - проникнеше в цялостното ни мислене и поведение.
Друга вътрешна движеща сила е дълбокият копнеж по нашия духовен партньор, когото искаме да намерим и чийто образ е съхранен в душата ни. Макар и несъзнателно, всеки човек носи знанието за него. Копнежът непрекъснато ни напомня за това скрито знание.
Той определя и дава тласък на търсенето ни. Той ни води към едни или други отношения или ни насочва да се откажем от тях, ако не бъде утолен от съответния партньор. За нас това следва да е знак на подсъзнателно равнище, че последният не е нашият духовен партньор.
Както вече казах, по време на търсенето ние се сблъскваме с най-различни хора и ситуации, които без изключение са покана за учене. Нека приемем тази покана, нека с всяко ново запознанство и с всяка следваща година ставаме все по-способни да се свързваме и обичаме като именно това бъде подготовката ни за срещата с нашия духовен партньор.
Който обича, израства, който е обичан, може да израсне.
В търсене на любовта
Подтиквани от копнежа, ние се отправяме да търсим човека, който ни е предопределен и в същото време - пък макар и неосъзнато - любовта.
По пътя си непрекъснато се спираме при хора, в които се влюбваме, които харесваме или обичаме (жела¬ем), без да знаем, че любовта изисква от нас осъзнатост и без да сме усвоили заедността и диалога с партньора.
За съжаление непрекъснато стигаме до извода, че влюбването не трае дълго или оставаме разочаровани, когато другият се разкрива като човек, несъответстващ на очакванията ни, а любовта не се появява от само себе си и връзката често пъти бързо приключва.
Но дори и да успеем подир влюбването да намерим любовта, обикновено се появяват непреодолими конф¬ликти. Съвместният живот с течение на времето става болезнен, така че ни отнема много повече енергия, отколкото ни дава. Ние напразно чакаме голямото щастие. Защо се получава така?
Причината се крие в незнанието на единия или двамата, че добрата връзка не представлява готов продукт, а е резултат от един непрекъснат учебен процес. Този процес изисква от нас да сме открити и искрени помежду си и заедно да се справяме с препятствията, които възникват пред любовта и отношенията ни. Важна предпоставка за всичко това е при появата на проблеми партньорите да престанат да си приписват взаимно вината, за да може всеки от тях да разпознае онези свои модели и начини на поведение, които пречат на добрия съвместен живот.
Разбира се, тези неща не се усвояват изведнъж. Ако и двамата са готови да се учат и обичат, биха могли да се радват на една дълбока връзка, която способства развитието и укрепва любовта им.
Но какво изобщо представлява любовта и какво има толкова да се учи?

Какво е любов?
Едва ли по някоя друга тема е размишлявано и писано толкова много, колкото за любовта. Съществуващите за нея представи отговарят на броя на хората по земята. Доколкото тя обективно е необозрима, всеки може да я обяснява само от своето ниво на развитие. Но в края на краищата си остава непонятна за нас, тъй като се намира отвъд възможността ни за разбиране -и все пак всяко описание е камъче, което допълва целостта на мозайката.
Моите възгледи за любовта също са субективни описания на представите ми от собственото ми ниво на развитие като обичащ човек, както и на усещането ми за случващото се с мен и с другите хора.
Любовта има толкова различни лица и е толкова многообразна и многопластова, че никога няма напълно да я проумеем. Но в зависимост от силата на чувствата си можем постепенно да проникваме в нея. Защото тя ще бъде разбрана само от обичащ или обичал човек. Онзи, който някой ден напълно ще я познае, е достигнал Бога, понеже пътят към Бога е Любовта. В действителност, колкото повече обичаме, толкова по-трудно е да не вярваме в Него.
Любовта е най-голямото обогатяване в живота на V всеки. Тя е така нужна за съществуването, щастието и растежа ни, както въздухът - за тялото.
Но какво е тя все пак?
Любовта е космична енергия, която - подобно на въздуха при вдишване - изпълва всяко разкриващо се за нея нещо. Затова тя може да бъде изпитана и в самота.
Спомняте ли си моменти, в които сте се чувствали вътрешно напълно открити, например - сред природата - и сте усетили дълбоко щастие? Това е била Любовта.
Единственото, което можем да направим, за да се докоснем до нея и да я почувстваме, е трайно да осигурим достъп до вътрешния си свят. Енергията й е на наше разположение без ограничения и в такава степен, в каквато успеем да й предоставим себе си.
Насочим ли вниманието си в състояние на откритост към някой човек и способни ли сме - осланяйки се на собствената си осъзнатост по отношение на самите себе си - наистина да го видим с всичките му особености, светли и сенчести страни, ние го обичаме дотогава, докато съумеем да запазим това си състояние. Щом се заключим по някаква причина, любовта изчезва. Пожелаем ли да намерим отново път към нея, трябва да сме готови да превъртим ключа обратно и да извършим необходимите съзнателни стъпки.
Този процес на повторно отваряне не винаги е лесен и изисква постоянен кураж и готовност да разберем, да простим по възможност и да забравим. Но както всичко друго в живота, и това е въпрос на тренинг. Колкото по-често се „отключваме" и „отваряме", каквото и да ни струва това, толкова по-лесно се справяме, докато един ден „нуждата" от заключване напълно отпадне.
И колкото по-откровени сме в отношенията си с другите хора (или партньори) и показваме какво действително ни вълнува (а не само добрите си страни) като същевременно съзнателно се самонаблюдаваме, толкова по сме в състояние да обичаме. Партньорите ни и те трябва да се разкрият за нас. Защото как инак бихме могли да обичаме нещо, което изобщо не виждаме? Двама души се обичат истински, само когато „се отворят" и станат видими един за друг. Тяхната взаимна отвореност определя силата на любовта им.

Какво още е любовта?

Любовта е виждане.
Любовта е даване
Любовта е вземане
Любовта е винаги нещо повече
Любовта е това, което ощастливява
Любовта е светлина. Където и да пада, от нея става по-ясно, по-топло и по-искрено
Любовта е излъчване във всички посоки
Любовта е сияние в нощта
Любовта е почерк
Любовта е единственият път, който разширява съществуванието
Любовта е единствената енергия, която лекува раните в душата
Любовта е прекрачване на границите
Любовта е надникване извън себе си
Любовта е поглед върху цялото
Любовта е готовност по всяко време да се поставиш под съмнение
Любовта е поведение (например: показвам ти се такъв, какъвто съм в действителност)
Любовта е зачитане на чуждото съществувание
Любовта е приемане на другия
Любовта е цвят
воля
звук
сила
Гласувай:
6
01. ard - Благодаря за поредицата от статии ''Как да намерим своя духовен партньор''
20.09.2015 09:05
''И колкото по-откровени сме в отношенията си с другите хора (или партньори) и показваме какво действително ни вълнува (а не само добрите си страни) като същевременно съзнателно се самонаблюдаваме, толкова по сме в състояние да обичаме. Партньорите ни и те трябва да се разкрият за нас. Защото как инак бихме могли да обичаме нещо, което изобщо не виждаме? Двама души се обичат истински, само когато „се отворят" и станат видими един за друг. Тяхната взаимна отвореност определя силата на любовта им.''

Споделям напълно и съм убедена,че е така. Взаимната откровеност, взаимното уважение и израстване са нещо към което душите се стремят и би било по-добре ако хората не се стремяха да се покажат в уж по-добра светлина в началото на взаимоотношенията си, а са самите себе си, така е най-честно и към двете страни.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 11776749
Постинги: 2473
Коментари: 12859
Гласове: 34921
Архив
Календар
«  Февруари, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава