Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2020 08:24 - митичните същества на земята
Автор: bven Категория: Забавление   
Прочетен: 1117 Коментари: 4 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 Човешкото въображение и понякога страхът от неизвестното, подплатено с разкази или митове, води до богата палитра от различни митични същества. Според различни автори, те се разделят по произход, външен вид или неизвестност:

Уайвърн

Той се счита  "относително" като змей, но  има само два крака и  крила. Характеризира се с дълъг змиеподобен  врат и много дълга, подвижна опашка, завършваща с жило в сърцевидна форма като на  стрела или копие. Чрез ужилване успява да   забие  като с нож жертвата и дори го пробива  при определени условия. В допълнение, отровно е  жилото.


image
                                                 

 
Уайвърн често се среща в алхимичната иконография. В религиозната иконография може да се види на снимките, изобразяващи борбата на св. Михаил и Георги.

Може да се намери и в хералдиката, например на полски  емблеми, като герб или в семейство Дрейк .

Аспид

В древен Azbukovnik има  споменаване на Asp - " Крилата  птица и  змей (или змия, усойница)" , от която навсякъде е разрушено и опустошено. Известният учен М.Забилин казва, че аспид, според общоприетото схващане, може да се намери в мрачните северни планини и че никога не седи на  земята   , а  само на един камък. Опустоши-телят може да бъде "коза", от която се тресат планините. 
image

Еднорог
или Unicorn - символизира целомъдрието, както и служи като емблема на меча. Традиционно се изобразява  под формата на бял кон с един рог, излизащ от челото; въпреки това, в съответствие с езотеричните вярвания, той има бяло тяло, с червена глава и сини очи. В началото на традициите  еднорогът  е изобразяван с тяло на бик, в по-късните  с тяло на коза и само по-късни легенди -  като кон. Легендата твърди, че той е ненадминат, когато  е преследван, но послушно ляга на земята, ако го повика  девица. Като цяло е невъзможно да хванеш еднорог, но  тя е  в състояние да го държи само с една златна юзда. "Гърбът е наведен , с рубинени очи , той достига 2 метра , почти успоредно на земята, .; .. Права и тънка, гривата и опашката са със    ситни къдрици  и неестествено за албиносите  черно-пухкави мигли хвърлят сянка върху розови ноздри. " (S. Drugal "Basiliskos")
                                           image

Еднорозите се хранят  с цветя, особено в дивата природа с розов цвят и мед и  пият утринна роса. Те  търсят малки езера дълбоко в гората, в която се къпят и пият от там - водата в тези езера обикновено става много чиста и има свойствата на жива вода. В руски "Azbukovnik" 16 -17 век., Unicorn е описан като страшен и непобедим звяр, като кон, цялата сила на който се крие в рога. Unicorn-рогът съотнася лечебни свойства (във  фолклора рогът на еднорог  очиства своята вода, отровена от змия). Unicorn  е същество от друг свят и често предвещава щастие.

Bасилиск 
Чудовището с глава на петел, крастави жабешки очи, прилепнали крила и тяло на дракон (според някои източници, огромен гущер), който съществува в митологиите на много народи. От погледа му се вкаменяват  всички живи същества. Baсилискът  е роден от яйцето на черен петел (в някои източници на яйца на излюпена жаба) в топла  купчина тор. Според легендата, ако Базилискът  види отражението си в огледало, той ще умре. Пещерите са  негов  източник на енергия, тъй като само се  храни  камъни. Може да остави своето убежище  само през нощта, тъй като  не понася да кукурига петел и  се страхува от еднорози, защото те са твърде "чисти" животни.


image

"Рогът се  движи, очите са зелени с лилав оттенък, гребенът е   надут, той е лилав с черен шип на опашката. Триъгълната главата с черно и розово уста се отваря широко ...
Слюнката е изключително отровна и ако падне в жива материя , целия организъм се превръща в камък и умира".

Мантикора
 Историята на това ужасно създание може да се намери дори и у Аристотел (IV век пр.Хр.) и Плиний Стари (I век пр.н.е.).То е с размерите на кон, има човешко лице, три реда зъби на лъв, тялото и опашката на скорпион, зачервени  очите.Изминава бързо, в миг и  преодолява всякакво разстояние. Това го прави изключително опасен - всъщност може да  избяга от почти невъзможното. Чудовището яде само прясна човешка плът. Затова средновековната  мантикора винаги е изобразена с човешки крак или ръка в устата си. Живее в пустинно място.

                                          image


Анка
Мюсюлманската митологична прекрасна птица от Аллах и враждебни хора. Смята се, че е налице  и до днес: просто са толкова  малко, че  се случва да се видят много рядко. Анка са много сходни в своите описания с феникс- птицата, която живее в Арабската пустиня (може да се предположи, че Анкх - това е феникс):


                              image                         image

Феникс
  Монументални скулптури, каменни погребани пирамиди и мумии на египтяни се опитаха да постигнат вечността; затова е съвсем естествено,  че  в тяхната страна е трябвало се роди   мита за  преродената, безсмъртна птица.  В митологията на Хелиополис Феникс е покровител на годишните, или времевите цикли. Херодот в известен пасаж представя с подчертан скептицизъм оригинална версия на легендата: "Има  друга свещена птица,  името й е Финикс. Самият аз никога не съм я виждал, освен как да се появява, защото в Египет това е рядко, веднъж на 500 години, както казват жители на Хелиополис. Според тях, тя пристига, когато баща й умира (т.е. самата тя ) Ако изображението  показва нейния размер и  външния вид, оперението й -  част от златната част е в червено, прилича на орел. Гърците смятали, че Аполон спирал сутрин, за да послуша песента й. Символ е на любовта.

Цербер

image

Едно от децата на ехидната. Триглаво куче , което се движи със заплашително съскане и  вместо опашка  има отровна змия .. Използва го Хадес (бога на подземния свят) , да  охранява входа му - пуска да влезе всеки, но никой не може да излезе. Има страшен поглед като на горгоната Медуза, от слюнката му се родила билката Самакитка. Само Орфей е укротил кучето-пазач с  музиката си, при слизане в Ада.

Химера 
в гръцката митология пожар изхвърля чудовище с главата и шията на лъв, тялото на коза и опашката на дракон (съгласно друг вариант  Химера има три глави - на лъв, коза и дракон) .

image
Очевидно е, че химера е олицетворение на пожар плюс вулкан. В преносен смисъл, химера е фантазия, неосъществимо желание или действие. Изображенията на скулптури, наречена химери, са фантастични създания (като химерите в  Нотр Дам), но се смята, че каменната химера може да оживява, за да плаши хората.

Рух
На изток  отдавна се говори за гигантската птица Рух. 


image

Не само  Синдбад Моряка, но  и  флорентинският изследовател Марко Поло, който посети в XIII век  Персия, Индия и Китай,  казва, че  Кубилай хан изпраща веднъж, за да хване птицата, свои верни хора. Размахът на крилата ѝ достига шейсет стъпки, а всяко едно от перата ѝ е с дължина осем стъпки. За да бъде обиколено огромното ѝ яйце, е нужно да се направят повече от петдесет крачки, а размерите и силата ѝ са достатъчни, за да сграбчи с ноктите си и вдигне високо във въздуха не само човек, но дори цели три слона. Образът ѝ може да бъде свързан с арабската птица Анка, персийския Симург, египетския Феникс.

Пегас
в гръцката митология крилат кон. Син на Посейдон и горгона Медуза. 

                                             image

Хипогриф (грифон) 
В митологията на европейското средновековие се среща, когато искат да се посочи повреда или несъответствие.  Сервий казва, че лешояди или грифони - те са животни, чиято предна част на тялото е на орел, а задната - на лъв, те мразят коне. Силата на лъва и зрението на орела ги прави подходящи за фамилни гербове. Животното пазело златните мини и скрити съкровища. Наричани са още "Кучетата на Зевс" и символизират бързото отмъщение за всеки, извършил престъпление. В България  има статуи на моста на Кольо Фичето в гр.Бяла.
                                                     image

мандрагора

Питагор нарича Mandragora "човек-растение" и Columella - "трева получовек". В стари билки мандрагората е   изобразена като мъжка или женска фигура със сноп от листа, покълнали от главата, понякога с куче на верига, или умиращо кучето. Според легендите, този, който чува стон, когато  я изкопаване от земята, трябва да умре. Любимо цвете на магьосниата Цирцея, плодовете имат леко фосфоресциращ цвят . Окултистите смятали, че коренът от мандрагора опазва от врагове и спомага за лечението на сериозни болести .

image


Кракен
скандинавски вариант на Saratan и Арабски дракон или морска змия, с човки и куки на пипалата си. Имал е огромен гръб , излизащ от морето, като огромен остров. Може да унищожи с лекота кораб.

image

Златното куче

На остров Крит, родното място наЗевс, имало едно златно куче, да го пази . А когато Зевс пораснал и отнел от Кронос властта над света, той оставил кучето на остров Крит да пази светилището му. Ефеският цар Пандарей, съблазнен от красотата и силата на това куче, тайно доплавал до Крит и отвлякъл кучето на кораба си. Но къде да скрие чудното животно?Решил да възложи на Тантал да пази златното куче. Сипилският цар укрил от боговете чудесното животно.

image



Грант  В английския фолклор  често е свързван със смъртен човек в прикритието на кон - ходи на задните си крака, а очите му горят в пламъци. Грант като  градски феи, често могат да се видят на улицата, в следобедните часове или късния залез. Срещата с грант предвещава нещастие - пожар или нещо друго в същия дух.

 Пиаса
Легендата за птицата Пиаса съществувала на американския континент много преди европейците да започнат да го колонизират. Нейният произход се свързва с индианското племе Илиниуек. Неговият вожд, Оуатога, ловувал в долината и живеел спокоен живот, докато не се появил „велик звяр“:

image
 „Голямо е колкото теле, с рога като на елен, червени очи, муцуна на тигър и ужасяващо изражение. Лицето му било подобно на човешко, тялото – покрито с люспи, а опашката му била толкова дълга, че можела да обиколи цялото му тяло.“

                                                                                              продължава




Гласувай:
9



1. wonder - Хаа, за какви същества научих. Не ...
20.12.2020 11:18
Хаа, за какви същества научих.
Не знаех за Златното куче и още 2-3 същества.
Изненадах се и от наличието върху Мостът в Бяла на Кольо Фичето, на Хипограф.
Благодаря! :)))
цитирай
2. bven - Повод да започна да търся нещо за тези същества беше Кракен!
20.12.2020 18:19
Нямах представа що за чудовище е, а покрай него излязоха и още други:)))Надявам се да е приятно четиво за всички.
Честит Игнажден и хубава вечер, wonder!
цитирай
3. anonimen65 - dali obiasnenieto
22.12.2020 09:46
za grifona ne e e obiasnenieto pod ptitsata Ruh,grifona ot kartinkata si e sas konska zadna chast
цитирай
4. bven - anonimen65, тази картинка-идея за птица рух е дадена навсякъде,
22.12.2020 11:46
а грифонът има повече изображения. Явно е въпрос на творческа идея. Както навсякъде:)))
Поздрави и весела Коледа!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14877646
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава