Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2018 07:11 - да напишем истинската си история
Автор: bven Категория: Новини   
Прочетен: 1846 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 12.07.2018 13:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

В македонски форуми и блогове се сравнява знамето на татарстан и на България. Факта, че и двете  знамена са съставени от три цвята –                                      БЯЛ, ЗЕЛЕН и ЧЕРВЕН   е причина да наричат българите татари и че дошли от татарстан, без въобще да са запознати с историята на българските преселения!!!

МНОГО СЪМ БЛАГОДАРЕН на тези, които са започнали да сравняват, защото те ме накараха по същия начин да сравня няколко други знамена на страни, пряко свързани с разселението на българите по света. 

  Както е известно вече на хората, интересуващи се от древната история и от произхода на българите, произходът им се свързва пряко с древната страна Балхара, наречена от гърците Бактрия със столица град Балх или Бактра, намираща се между планините Памир и Хиндокуш. Поради различни причини част от българите напускат тази страна и движейки се на северо-запад се заселват в района между Черно море, Каспийско море и Кавказките планини. Там те заварват различни сарматски племена дошли на по ранен етап от историята по същия път и поради факта, че българите са един от сарматските народи, се сливат с тях и по -точно казано асимилират останалите сарматски племена.

Българите и останалите сармати, както и скитите са народи със староирански произход и имайки общи и близки езици и култура, в последствие стават основата за изграждането на славянския етнос.    В района между Черно море, Каспийско море и Кавказките планини българите стават доминиращ етнос и със своите умения да градят каменни градове и със силната си армия с мощна конница, успяват да привлекат асимилират и много по -малки племена с тюркски или друг произход. На това място се появява СТАРА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ.    След разпадането на Стара Велика България българите се разделят, като основната част от тях (Аспаруховите българи) остават в пределите на тази България, но столицата й се мести под Дунава в град Плиска.


  Втората основна група български племена се придвижват по река Итил(Волга) и там основават ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ. 
  Друга част (Алцековите българи) стигат до Италия и там остават.
  Четвърта част от българите (Куберови българи) стават поданици на аварския хаганат ( в днешна Унгария) а след това по-голяма част от тях слизат под Дунава и се заселват в областта около Солун. 
  Пета част от българите остават в старите предели на Стара Велика България и стават поданици, и част от народа на Хазарското ханство. 
  Част от българските племена - Ванадови Българи се местят на териториите на днешна армения, като това преселение е станало преди разпадането на Велика България!!!                        


                    ИСТОРИЧЕСКО ИЗСЛЕДВАНЕ НА БУКВАЛНИЯ ПРЕВОД 

                            И СЕМАНТИКАТА НА ЕТНОНИМА БЪЛГАРИ   
                                     Иван Танев Иванов         

Статията е докладвана на Научната конференция "Българската държавност в Европа навечерието на своя 20-ти век", София, аулата на Софийски университет, 18-20 март 2005 год.  Статията е публикувана в списание АВИТОХОЛ, бр.25, стр. ... 2005 год. 

Статията е представена в разширен вид в книгата "По пътя на българския етноним", И.Т. Иванов, Изд. Алфамаркет, Стара Загора, 2005      Страница за прабългарите. Език, произход, история и религия в статии, книги и музика.

         
Известни са множество хипотези за смисъла и произхода на етнонима "българи", които обаче страдат от липса на историческа и фактологична подкрепа. Най-често, те конструирани на основата на политическите доктрини на чужди държави или са плод на случайни хрумвания, вдъхновени от морфологичната близост на българския етноним с думи от различни езици. Изключение от това правило е хипотезата на Петър Добрев [4], който използва словесния фонд на езиците от региона на Памир и  заключава, че етнонимът “българи” може да означава “високи, велики, могъщи”. Според мене, това обаче е само част, при това не най-важната от смисъла на българския етноним.                                Фиг. 1. Миграция на индоевропейските племена образували ядрото на древния първобългарски етнос. 

  Древните българи са индоевропейски, ирански народ от Средна Азия от района на древната планина Белур (Болор, Белуртаг, Belurtag), която днес се нарича Памир (Фиг. 1. В този район се намира и планината Кашгар (Бяла планина, Белур), сложна съставна дума от "куча, каш" – бял, блестящ и "гара" - планина. Нейно продължение е Хиндокуш – Индийски Белур. Това е причината, поради която българите от Волжска България са наричани БЕЛАРИ, държавата им БЕЛАР, а главният град на тяхната държава е носел името БИЛЯР. В някои легенди се казва, че българите (и аланите) имат прародител, наречен БЕЛАР.       

    В района на прародината на древните българи, от древността до наши дни съществува град с име, подобно на българския етноним, град Балх. Той е бил най-големият и важен град в района, а също и в Азия. Наричан е "майката на градовете". По отношение на иранския свят той е играл същата роля, както Рим за латинските народи.        

   Цялото иранско население от обширния район, включващ прародината на най-ранните българи - аорси, аси, асиани, усуни, арси и арши (тохари), алани и др., имат етноними, означаващи "бели, блестящи, благородни, извисени". Най-вероятно, древните българи, като съществена част от тези народи също имат етноним с подобно значение.
На второ място, първобългарите като древен индоевропейски народ най-вероятно ще имат етноним, основаващ се на някоя древна, праиндоевропейска дума.
         
На трето място, морфемата БЪЛГАР е по общо мнение двусъставна. Съветският изследовател Флоринский допуска, че "българ" се разглобява на бал + кар, което на ирански се превежда като " висока планина", от тук българин = "високопланинец" [Ат.Стаматов. Tempora  incognita  на  ранната  българска  история.  С. 1997 г., 1 гл, 2 ч.]. Българин = планинец е доста приемливо, особено ако е обратна етимология, но "високопланинец" е трудно приемливо, защото това означава, че според Флоринский древните българи са живеели на "висока планина". По подразбиране, негласно, в тази хипотеза се предполага, че сред древните народи е съществувал единен критерий за това, коя планина е ниска, коя нормална и коя - висока.  Не се обяснява и произхода на удареното "ъ" в етнонима.                                                                                                      продължаваГласувай:
5
0Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 11105178
Постинги: 2362
Коментари: 12542
Гласове: 33594
Архив
Календар
«  Август, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава