Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2011 08:08 - Древната космогония в новото учение на П.Дънов
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 2809 Коментари: 4 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
 
3. Синкретизмът в паневритмията
 
Паневритмичният танц е синтетично явление, в което се проявява херметическия закон за съответствието - “Каквото има горе, има го и долу”,т. е. Във всяко едно упражнение има явно застъпена връзка между идея, мисъл, тон, форма, движение, цвят, число. Това подсилва значението на различните смислови пластове. “Когато движенията съвпаднат с тоновете, те са велики магически сили ….За да се тури и волята в действие при пеенето, то трябва да се свърже с движението. Музиката има свой особен израз в движенията. Когато музиката се съединява с движенията, тя става красива. Когато се съедини и с речта, става още по-красива. Всичко трябва да оживее в музиката. Всичко трябва да дойде в движение чрез нея. Цялото тяло трябва да трепти и да се движи музикално - всички движения трябва да бъдат музикални. Движенията вървят по известни закони, както и тоновете вървят по известни закони.”


image
Паневритмията се доближава до древна мистерия, целяща физически и духовен катарзис. Това е и причината да се определи взаимодействието на различните изкуства в нея не като синтез, а като тотален духовен синкретизъм. Осъществява се синкретично сливане на духовните постижения - наука, знание, религиозни представи и всички изкуства заедно, а не само жест, слово, движение и музика. Поотделно изпълнен всеки един компонент губи силата си. Сливането в единен комплекс води до търсения силен ефект.

Точно определеното време и място за изпълнение, отключва енергии, излъчвани от по-висши йерархии и светове по същия начин, както се е вярвало в древните школи. “В древните мистични школи песните са се пеели при движение! В тия школи са знаели какви мощни сили се събуждат чрез съчетанието на думите, музиката и движението. Произнасянето на известни възвишени изречения придружавали с песен и специални движения. И това имало мощно въздействие върху самите тях. В древните мистични школи паневритмията е била метод за възпитание на всички ученици. Те са били възпитавани чрез ритмични движения, свързани с определени идеи и съчетани с пение. “

“Само когато движенията строго съответстват на думите и музиката, ще имаме отново възродително действие върху човека.” Правилното съчетаване изисква и правилно изпълнение на всички елементи. Всяко нарушение действа негативно върху постигнатия ефект, а не върху ритъма. Следователно това не е художествено, същностно нарушение. Критериите за запазване на цялото също не са естетически.

Дълбокият смисъл на паневритмията, вече стана ясно от предходните глави, е както да се усъвършенства и хармонизира отделният участник, така и той да успее да се включи във всеобщата хармония. Нарушаването на собственото състояние влияе енергийно на всички околни. Това разбиране вероятно е причината, поради която някои “архаични формули” са запазени в такава автентичност - глобален, а не естетически страх ги съхранява. Но в същото време това е и щастлива причина, защото само така бихме могли да ги открием ние.

image

 



Гласувай:
12



1. stela50 - Прекрасен постинг ,Бвен ...
18.08.2011 09:10
...Осъществява се синкретично сливане на духовните постижения - наука, знание, религиозни представи и всички изкуства заедно, а не само жест, слово, движение и музика...
Поздрав и приятен ден !
цитирай
2. bven - На 1: Благодаря ти за оценката, Таня!
18.08.2011 13:45
Новото време изисква обединяване на всичко, научено и известно досега. Днешните и утрешни хора се развиват по други програми. Стана известно, че Нешка Робева тренира гимнастичките ни с Паневритмия! Отдавна в цял свят я играят и отдават дължимото на Петър Дънов - това е естествено, след като всеки човек, който играе този танц, хармонизира себе си и се включва и в общата хармония.
Хубав и светъл ден!:)
цитирай
3. amore - Привет, bven! :))
18.08.2011 15:52
Много са полезни постингите ти за Паневритмията! Всичко е подчинено на единството между видимия и невидимия свят. Благодаря ти! Лек и вдъхновяващ ден ти желая! :)
цитирай
4. bven - На 3: добре дошла, аморе!:)
18.08.2011 16:35
радвам се, че така оценяваш материалите - желая най-после да престанат приказките на хората, които нямат представа за какво става дума!
Радвам се от сърце на присъствието ти в моя блог.
Хубав и лек ( и дано е хладен) ден!:)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14832857
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39032
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава