Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2021 08:23 - Разия - султан и воин
Автор: bven Категория: История   
Прочетен: 1456 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Пети владетел от династията на мамелюците, историята смята Разия Султан за една от малкото жени владетелки в историята на ислямските цивилизации по целия свят.
                                    
Разия  е единствената жена, която някога е била коронована за султан от Делхи. След смъртта на бащата , брат й  е убит след по-малко от седем месеца на трона. Оставяйки управлението в ръцете на майка си, Фируз се занимава с удоволствия, разгневявайки благородниците. На 9 ноември 1236 г. майка му и той са  убити .

Водещо от султан Илтмумиш и Кутуб Бегум, семейството на Разия не принадлежи към класата на благородниците. Всъщност, нейните родови корени водят началото си до турските селджукски роби! Като един от водещите владетели на Династията на робите, нейното управление оспорва самите основи на социалната класа и разтърсва властовите структури.

Баща й  Илтмутмиш първоначално пристигнал в Делхи като роб, при владетеля Куб ал-Дин Айбак. Именно Айбак е основата на династията Мамелюци или Династията на роби. Самият той е продаден като млад роб и се изкачил по стълбата, за да наследи предшественика си Мохамед от Гор.

Като довереник на владетеля, Илтутмиш проявява смелост и честност, за да спечели позицията на губернатор на провинция. Владетелят му се доверил достатъчно, за да предложи дъщеря си, ръката на Кутуб Бегум, за брак с него.

Султанът  умира  нещастно  при катастрофа с чауган (игра като поло) през 1210 г., давайки на очевидния му наследник Арам Бакш да поеме трона. Тогава група от четиридесет тюркски благородници, наречени „Чихалгани“ - които се противопоставят на управлението на Арам - каният Илтутмиш да го наследи като султан от Делхи.Това води до битка между Арам Шах и Илтмумиш в равнината Баг-и-Джуд близо до Делхи, където Илтутмиш победил Арам и  се възкачил на трона през 1211г.

След успешно управление от 25 години, Илтутмиш умира през 1236 г. Неговата смърт предизвиква  политически сътресения в Делхийския султанат. Докато най-големият му син, Насир-уд-дин Махмуд, умира през 1229 г., като управляващ Бенгал, умиращият султан не смята никой от оцелелите си синове за способни владетели. До смъртното си легло султанът пренаписва историята, като номинира дъщеря си Разия за негова наследница. Обучавана с братята и сестрите си във военни умения, със солидни познания за държавното управление, тя се подготвя за добра кралица и съпруга на владетел.



image

Въпреки че е определена от баща си, Разия не била подкрепена от дворянския съд, който отказва да бъде управляван от жена. Най-старият й оцелял брат Рукн-уд-дин Фируз вместо това е издигнат на трона. Смъртта му позволява Разия да стане първата владетелка мюсюлманка на Делхийския султанат.



           image

Първата жена султанат на Индия , управлява съда в Делхи от края на 1236 до 1240 г.   и единствена жена, която някога е правила това, тя се противопоставя на всички шансове да заеме трона, включително преодоляване на конфликтите за нейния пол и робско потекло. По време на управлението си обаче  доказва своята смелост като справедлив и способен владетел и е известна със своите прогресивни  действия, които варирали  от спортно мъжко облекло до отпечатване на монети с нейното собствено име и образ.

Поела престола на 10 ноември 1236 г., с официалното име Джалалат-уд-Дин Разия, тя взима  съзнателно решение да се откаже от традиционното си мюсюлманско облекло, включително парда, с което предизвиква яростта на консервативните мюсюлмани и  приема  неутрално  облекло,  като мъжете владетели преди нея.
                                                     image

Разия отказва да се  обръщат към нея като „Султана“, термин, който е  използван за обръщение  според нейния пол. Нейното оправдание е, че Султана означава „съпруга или любовница на султан (владетел)“. И тя с гордост провъзгласява към нея се обръщат със „султан“, тъй като самата тя е ненадмината. Всъщност тя е върховна - никога не е възпитавана в плахо и сдържано поведение като жена.

image

По време на нейното управление тя нарежда да се секат монети с нейното заглавие като „Стълб на жените, кралица на времето, султан Разия, дъщеря на Шамсудин Илтумиш“.

 Когато се издига на власт като султан, тя възсяда  слон като началник на армията си на бойното поле и показва лицето си . Разия Султан се бие в челните редици и печели битки, превземайки  територии.

Нейният пол никога не е бил оправдание. Тя усвоява администрацията, издигайки се до най-добрите султани на  Делхи, управлявали някога.

 Създава множество училища, академии, изследователски центрове и обществени библиотеки. Учебната програма в училищата и колежите включвал Корана, произведенията на популярните древни философи.



                                           image

От 1236 до 1240 г. царуването на Разия, макар и благородно и с напредничаво мислене, не се харесва от мюсюлманските благородници, които не обичат да бъдат под властта на жена.

Все пак , Династията на мамелюците (Династия на роби), водеща до управлението на Разия Султан - първа - последна жена владетел- Делхи, води до недоволство и борби за власт. Разбунтувалите се срещу нея накарали брат й Мохин-уд-Дин Бахрам Шах да седне на трона. Междувременно Разия се омъжи за  Алтуния, управител на Батинда. За превземането на трона, двамата тръгват към Делхи, а Бахрам изпратил армията си да ги залови.
Армиите на двете страни се бият близо до Кайтал, а Разия е убита на 14 октомври 1240 г. и е погребана на мястото на нейната смърт. Гробницата й е издигната може би около 16 в. , в близост с джамия и кладенец. 




                                   image
по публични данни




Тагове:   султан,   държавник,   разия,


Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14945442
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39061
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава