Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2015 09:00 - Езотеричната астрология или Подвизите на тракиеца Херакъл
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 1602 Коментари: 0 Гласове:
5




АНАЛИЗ НА ЗНАКА
Козирог - това е познатият ни козел. Той е свръхчовешки знак, универсален, безличен.
Херакъл достига в пълнота ученичеството, следователно е на прага на учителството. Дотук той се бори със самия себе си, заради самия себе си
– за своето собствено усъвършенстване. В последните три знака душата му трябва да премине на нивото на служител за спасението на човечеството. В този знак той е вече свободен. Посветен световен ученик. Постигнал Преображение, прозира своя личен път във всеобщия стремеж на Небето да подпомага непросветлените души. Както Христос разбра на Преображение какво го очаква в пътя му на Освободител.
Универсалността на поставената в Козирог задача отвежда Херакъл до ниво на съзнанието, което бихме формулирали така: свръхчовек в човешко тяло. Тук ще дадем един отговор на прекомерно пристрастените към ритуалност хора. Степента на постижение на ученика се регистрира в неговия личен мозък и става специфична вибрация на неговата лична душа. Никой, никога не може да каже кога е станало това – душата и умът го знаят. Възможностите, произтичащи от постижението, се отразяват веднага на степента на разширение на съзнанието, вследствие на което душата усвоява на ново ниво Закона за аналогиите и осъзнава новите
възможности, които е придобила. Тя веднага долавя новите прозрения при четене на свещените текстове. Нека словоохотливо говорещите поетични
съчинения, дадени им “отгоре”, спрат за момент и чуят: Вибрацията на всички свещени книги е строго изградена именно по тази причина. Вие не раждате нови сакрални текстове, а осмисляте старите по нов начин. Това е лична придобивка на посветения ученик, която не може да се предава, дарява или да се обучава на нея по какъвто и да е начин.
Истинският учител следи за промените в душите на своите ученици и когато открие такова разширение, го подпомага по пътя към следващото ниво. Всички ритуали на посвещения са евтина измама за наивниците. Всички школи за обучение на душата са славолюбиви и празни претенции. Има само една школа на Истината – Небето. Затова в тангризма посвещението на колобрите се извършва само при знак от Небето.
Козирог е знак на мълчанието. Той е най-печалният знак. Страданието и самотата са основни признаци на посветената душа. В много редки случаи, когато има още лична нужда от спътник, душата Козирог може да срещне своята Евридика, която трябва да извади от състоянието на пленничка на мрака. В частен аспект това може да бъде човек от противоположния пол, който идва, за да балансира посветения и да подпомогне себе си по пътя за
излизането от мрака на материята.
Безличностността на душата Козирог е основана на фундаменталните постижения на личността. Изключително малко посветени от по-високо ниво успяват да достигнат този безличностен аспект, без да изгубят личността си. Освен осъзнаването на себе си като безличностен аспект на Йерархията на Светлината, ученикът трябва да развива все по-кардинално безличностната си любов към света и живота. Защото безличността не означава да се затворите в манастир или в непроницаемост, а да лишите собственото си съзнание от лично отношение към проблемите на обществото и отделния човек. Посветеният ученик е сред хората, участва във всичко, интересува се от всичко, свързано със съдбата на хората и в същото време е безличностен. Два са аспектите на тази безличностност:
1. Безличностен посветен ученик, придобил възможността да прониква във всичко, което животът проявява, но успяващ да дистанцира съзнанието си от лични пристрастия, от личен ангажимент.
2. Безличен посветен – това е душа, успяла да се вгради така в обществото и проблемите, че действа, без да бъде въобще забелязана. Тя е пълна
противоположност на всичко, което хората наричат “преуспяващ, деен човек”. Висок ранг, високи задачи, пълно мълчание – до обезличаване.
Сега нека се върнем малко назад – в същността на легендата. Съществуват четири специфични момента в легендата, които за яснота ще разгледаме последователно:

1. Състраданието. Когато Херакъл чува от Учителя си, че хората страдат, реагира импулсивно, питайки какви са причините за тяхното страдание. Състраданието е качество на еволюиралата душа, което става основен мотив за дейност на душата от Десети дом. Качество, което се проявява веднага, щом душата прозре нуждата от намеса.
2. Докато слиза към ада, Херакъл губи представа за времето и разстоянието. Душата-ученик спира да възприема света като праволинейно движение на време и пространство. Той е извън света като душа и ум, затова може да го възприема с друг вид зрение. Започнал е сложен процес на промени в
очите му. Задейства се ново ниво, наречено Трето око. Но нека запомним: само с намесата на учител и то тогава, когато физическият ни мозък е в състояние да реализира процеса.
“Отвориха им се очите” e код за включване на второ ниво на зрението на Адам и Ева, чрез което те видяха, че са голи. Сега се включва трето ниво на зрение, което дава вътрешно, духовно виждане на връзките между събитията в света на хората. Третото око (третото ниво на нашето зрение) притежава способността да фокусира таен център в мозъка, който вижда всяка точка на земята, независимо дали мозъкът има информация за нея.
Тъй като в ума на Херакъл няма никаква информация, Учителят проектира своето зрение върху неговия център и той вижда това, което Учителят знае.
3. Ядосаният Херакъл се развиква на Хирон.
Викът, вибрацията, която изстрелва чрез гласа си Херакъл, доказва способността на посветения да нанася енергиен удар. Методът е много неприятен за посветения, но се използва, когато няма други средства.
Спада към методиката на Безжалостното обучение. Воинът на словото има двуострия меч на енергията на думите. Най-опасното му и най-отговорно
оръжие. Удар с него в определен център може да предизвика психично разстройство, затова се използва само в краен случай. Владеещите широк
диапазон от вибрации могат да оказват такива въздействия, дори когато въобще не издават звук – обикновено тогава отнемат способността за говорене.
4. В тази легенда черния дроб на Прометей го кълве не орел, а грифон.
Змията-птица е символ на йерархията на злото. Тук, в Ада, на своя територия, тя не се прикрива като лешояд, а открито яде химическата лаборатория на организма. Връзката хипофиза – черен дроб крие много езотерични тайни на химично ниво.
Спътници на знака Козирог са три съзвездия: Стрела, Орел и Делфин.
Съзвездие Стрела няма отношение към знака Стрелец. То изразява изстрелването на душата на ученика в космоса, където целта е сърцето на
Великия посветен Христос. Когато стрелата попадне в него, душата става космичен страдалец и жертва за събратята си. Жертва, която мъчително осъзнава едно следствие – никой не я разбира. Или ги осмиват, или ги убиват. После ги канонизират, героизират и т.н. Безумието никога не признава наличието на друг вид ум и душевност. Христос е ярък пример за това състояние, което трябва да се научим да приемаме спокойно. Всички светци в християнството са такива души.
Съзвездие Орел. То подпомага Стрелеца и Козирога във висшето ниво на втория аспект (Душата). Орелът е символ на Небето, следователно Небето
подпомага “пренасянето” на духовното качество (стрелата) на нужното място.
Делфин е съзвездието на водно-въздушния аспект в човека. То олицетворява епохата на знаците Риби и Водолей, които очакват еволюиралите души, за да ги подпомогнат. Още в Козирог съзвездието насочва душата към бъдещата й задача на служител и спасител. Ролята на съзвездието започва да нараства заедно с авангардните енергии на епохата Водолей.
Козирог отбелязва един особен момент от движението на просветлената душа по личния й път: от върховете на планината до дълбините на ада. Този път е интерпретиран от почти всички тайни земни общества, но за съжаление изключително пристрастно и егоистично. Смъртта и Възкръсването на Христос илюстрират фазата на този процес, когато става в цикъла Омега.
В планината душата е властелин на ума и чрез него контролира дейностите на третото око, сърдечния център, слънчевия сплит и цялото физическо тяло. Хипофизата и епифизата работят вече синхронно. Процесът осигурява на душата непрекъснат контакт със собствената й монада и Йерархията на Светлината.



Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14943388
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39061
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава