Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2020 00:00 - за дж.асанж и истината
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 441 Коментари: 4 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

magnifisonz.com                                    image

източник : Memoria de futuro

(11 април 2019) създателят на „WikiLeaks“ Джулиан Асанж, беше арестуван от британската полиция в посолството на Еквадор в Лондон, където получи политическо убежище преди 7 години.

По този повод ви припомняме встъпителната реч на Джон Пилджър на премиерата на печатното издание „ДОСИЕТАТА УИКИЛИЙКС“ в Лондон, 29 септември 2015 г.

Джордж Оруел написа: „Революционно действие е да казваш истината във времена на всеобща измама.“

Това са мрачни времена, в които пропагандата на измамата засяга живота на всички нас. Сякаш политическата реалност е приватизирана, а илюзията узаконена. Информационната ера е ера на медиите. Налице са медийна политика, медийна цензура, медийна война, медийно надмощие, медийно отвличане на вниманието – една сюрреалистична производствена лента на клишета и грешни предположения.

Удивителната технология се превърна едновременно в наш приятел и враг. Всеки път, когато включим компютъра или повдигнем дигиталното устройство – нашите светски залъгалки – ние сме подвластни на контрол, изразяващ се в надзор на ежедневието и навиците ни, както и на лъжи и манипулации.

Едуард Бернайс, който изобрети термина „връзки с обществеността“ като евфемизъм на „пропаганда“, предрече това преди повече от осемдесет години. Той го нарече „невидимото правителство“.

Бернайс каза: „Тези, които манипулират този невидим елемент на модерната демокрация, съставляват невидимо правителство, което държи същинската власт в нашата държава… Ние сме управлявани, нашите съзнания и вкусове са моделирани, идеите ни са внушени главно от хора, за които никога не сме чували…“

Целта на това невидимо правителство е да бъдем завладени: да бъдат завладени политическото ни съзнание, начина, по който чувстваме света, способността ни да мислим независимо и да отличаваме истината от лъжата.

Това е вид фашизъм – дума, която с право използваме предпазливо, предпочитайки да я оставим в сумрака на миналото. Но днес опасността от скрит модерен фашизъм става все по-голяма. Както и през тридесетте години на миналия век, днес се произнасят големи лъжи с точността на метроном. Мюсюлманите са лоши. Фанатиците от Саудитска Арабия са добри. Фанатиците от Ислямска Държава са лоши. Русия винаги е лоша. Китай става лош. Бомбардирането на Сирия е добро. Корумпираните банки са добри. Изопачените дългове са добри. Бедността е добра. Войната е нормална.

Тези, които оспорват екстремизма и казионните „истини“, са считани за хора, нуждаещи се от лоботомия, докато не бъдат поставени в положение на „поддържащи официалните постулати“. BBC осигурява тази услуга безплатно. Да не се поддадеш означава да бъдеш маркиран като „радикал“ – каквото и да означава това.

Истинското несъгласие стана екзотично; и въпреки това тези, които не се съгласяват, днес са по-значими от всякога. Книгата, която представям тази нощ, „Досиетата Уикилийкс“, е антидот срещу фашизма, който никога не произнася своето име. Това е революционна книга, тъй като самият Уикилийкс е революционен – точно каквото е имал предвид Оруел в цитата, който използвах в началото. Защото тя казва, че не сме длъжни да приемаме ежедневните лъжи. Не сме длъжни да пазим мълчание. Или както Боб Марли някога изпя: „Освободи се от умственото робство.“

В увода си Джулиан Асанж разяснява, че не е достатъчно да публикуваш тайните съобщения на една велика сила, а че осмислянето им, както и поставянето им в днешния контекст и в контекста на историческата памет, е от съществено значение.

Това е удивителното постижение на книгата, която връща паметта ни. Тя свързва престъпленията, които причиниха толкова много смут от Виетнам и Централна Америка до Близкия Изток и Източна Европа, чрез матрицата на ненаситната власт, Съединените Щати.

В момента Америка и Европа се опитват да унищожат правителството в Сирия. Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън е особено страстен привърженик на тази идея. Това е същият Дейвид Камерън, когото аз помня като подмазващ се пиар, назначен от човек от британска независима частна телевизия, занимаващ се с източване на активи.

Камерън, Обама и винаги раболепният Франсоа Оланд искат да унищожат последната останала мултикултурна власт в Сирия – действие, което със сигурност ще проправи път на фанатиците от Ислямска Държава.

Това, разбира се, е лудост; голямата лъжа, оправдаваща тази лудост, е че тя е в подкрепа на сирийците, които са се изправили срещу Башар ал-Асад в Арабската Пролет.

Както „Досиетата Уикилийкс“ разкрива унищожението на Сирия от много време насам е един циничен империалистически проект, който предшества бунта срещу Асад по време на Арабската Пролет.

За властелините на света във Вашингтон и Европа истинското престъпле-ние на Сирия не е потисническото ѝ правителство, а независимостта ѝ от американската и израелската власт – точно както истинското престъпление на Иран е неговата независимост, истинското престъпление на Китай е неговата независимост и истинското престъпление на Русия е нейната независимост. В свят, притежаван от Съединените Щати, независимостта не може да бъде толерирана.

Книгата разкрива тези истини една след друга. Истината за войната срещу тероризма, която винаги е била война на терора; истината за Гуантанамо, истината за Ирак, Афганистан, Латинска Америка.


Назоваването на истината никога не е било толкова необходимо и спешно, колкото е сега. С почетни изключения, работещите в медиите, на които привидно се плаща да изясняват нещата, сега са погълнати от една пропагандна система, която вече не е журналистика, а анти-журналистика. Това е толкова вярно за либералните и „уважаваните“, колкото и за самия Мърдок. Освен ако не сте подготвени да следите и подлагате на деконструкция всяко едно благовидно твърдение, така наречените новини са станали негледаеми и неразбираеми.

Четейки „Досиетата Уикилийкс“, си спомних думите на късния Хауърд Зин, който често привличаше вниманието към „силата, която правителствата не могат да потиснат“. Уикилийкс описва точно това чрез всички истински разобличители, които имат куража да го направят.

От известно време познавам хората от Уикилийкс. Това, което те са постигнали при обстоятелства, които не са избирали сами, за мен е източник на непрестанно възхищение. Идва ми на ум и спасяването на Едуард Сноудън. Подобно на него, те са храбри и смели: и нищо по-малко от това.

Главата на Сара Харисън – „Индексирането на Империята“ – описва как тя и нейните съмишленици създават цяла обществена библиотека на американската дипломация. Има повече от два милиона документа, които сега са на разположение на всички. „Нашата работа – казва тя – е посветена на това да се уверим, че историята принадлежи на всички.“ Вълнуващо е да четеш тези думи, които са израз на голяма смелост.

От усамотението в стаята на Еквадорското Посолство в Лондон, смелостта на Джулиан Асанж е красноречив отговор на страхливците, които го опетниха, и на озлобената власт, която търси отмъщение и води война срещу демокрацията.

Нищо от всички тези действия не възпря дори и за миг Джулиан и неговия екип в Уикилийкс. И не е ли именно това най-важното?


Превод: Момчил Вачев /Memoria de futuroГласувай:
10
01. eva666 - :-)) хъмм..малко ми е съмнителен..тозз...
30.04.2020 11:23
поздрав, тан4е..инак, интересно инфо..
ти,кога спиш, бе душаа...
цитирай
2. bven - Юлия, защо да е съмнителен? Има хора, още от древността, на които истината им е скъпа:
30.04.2020 11:47
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа — Аристотел го е казал. Но всеки сам решава кое му е по-скъпо. На теб съня ли ти е по-скъп? Освен това, Херодот е казвал, че трябва да напише всичко, което му се разказва, но всеки може дареши дали да вярва.
Колко съвременно звучат мъдреците!
цитирай
3. didojor - Каква бе поговорката срещу уроки…
30.04.2020 16:48
За да не те „ловят“, просто не ги споменавай.
…За съжаление по-голямата обществена част „философски обосновано“ интерпретира около магиите, магьосничеството, чародейството и другите там „трансцедентни“ дивотии наред със световните конспирации и завери от всякакъв вид. Модерно е… Една лъжа като се повтаря многократно се превръща в истина. Та затова толерират повторението на тези лъжи... Конвергентите.
А предшестващата коментатор/ка/ знае и житейски ползва схващането на (квант)физика Нилс Борн: Всичко е - Тук и Сега. Свободните фантазии от магьоснически връзки с Невъобразимото изяждат Духа „с Неконвергентност“. Нали така, eva666.
Малката обществена част конвергентни, въобще не си правят никакви илюзии и „бичат яко“ в Живота. Като за последно пред лицето на смъртта /К. Кастанеда/– радват се и веселят се на гърба на неконвергентните наивници, смазани от страх заради тези "ужасяващи" конспирации. Защото знаят: Той тук, Дарът свише, е кратък. А Там – я камилата, я камиларят…Няма как да знаем. Както и за това - Дълбокозаконспирираното, Строоого Секретно ужасяващо НАМЕРЕНИЕ… Илюзия е да считаме, че дори мъничко от Него ще ни се удаде… Ако все пак Го има....
Интересно за забава, но не му се връзвай, ами си я карай от нивото на Духа си от Дядо Господ. И благодари Му, че си жива.
Приветствам те.
цитирай
4. bven - didojor, благодаря за пожеланието ти.
01.05.2020 10:25
Бог да те благослови!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 11786048
Постинги: 2476
Коментари: 12866
Гласове: 34944
Архив
Календар
«  Март, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава