Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2018 11:36 - дисекция на властта
Автор: bven Категория: Политика   
Прочетен: 324 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 19.09.2018 11:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Автор: Дея Йорданова копие : http://glasove.com/categories/vytreshni-glasove/news/rosen-milenov-rolyata-na-noviya-antikorupcionen-organ-shte-byde-da-sybira-oshte-kompromati

Росен Миленов е служителят на ДАНС, който публично потвърди истинността на записите за "Мишо Бирата" през 2011 г. Миленов се яви пред вътрешна комисия в Народното събрание, за да свидетелства, заради което напусна агенцията. Той е работил дълго време със специални разузнавателни средства, прилагани за разследване на корупцията по високите етажи на властта. Разследвания, които никога не са излизали извън специализираните служби за сигурност поради политически натиск. В този смисъл Росен Миленов има преки наблюдения върху сенчестата страна на властта. Той е работил в ДАНС, ГД "БОП", ГД "Национална полиция" и ГД "Гранична полиция". Експерт е по икономическа престъпност, а сега е консултант по фирмено разузнаване и защита от некоректни пазарни практики.

 image

 

 

- Гърмят всякакви гейтове в държавата, но голямото кълбо не се разплита – хвърлят се оставки, но милионите остават някъде далеч от държавната хазна. Има ли възможност за повратна точка?

 - Това се нарича омерта. В България хората се делят на две групи – едните, които знаят и могат и другите, които не знаят, не могат и не искат. Тези, които знаят и могат са в схемата. Премиерът Борисов каза веднъж „Всички, които имат експертиза, са тарикати“ и е прав. Този, който знае  и може, търси възнаграждение за усилията, с които е изградил тази експертиза. В България функционират от десетилетия неписаните правила – корупция, шуробаджанащина и така наречените „фигури на подставените лица“.

 

- Какъв е механизмът на поквара?

- От 2000-ната година насам, когато се оформиха ясно пазарните ниши в страната и се концентрира капитала, всички министри са подставени лица на икономически групи. Като съответната група взема министерството, в което попада нейната дейност и административен контрол.

 

- Някакъв пример можем ли да дадем?

- Ако кажа за един –двама, ще кажат, че другите са ми платили. В това е проблема.

 

- Защо ОЛАФ не откри нищо, защо не ни помогна да вкараме поне един министър в затвора?

 - Тях не ги интересува какво се случва тук, макар че имат цялата налична информация. И там има едно ядро, което прокарва водещите интереси. Всички наши политици са на опашка в посолствата, за да получат индулгенция кой повече да краде. Но на тях им трябва пазар, а не конкуренти.

 

- Доколко посолствата се месят във вземането на решения от премиери, президенти, министри? В страната една част от хората мислят, че решенията се вземат в посолството на „Козяк“, а другите – в руското посолство?

 - Грабежът на страната е дело на нашите политици. Представителствата на Великите сили и политиците им, които вземат решения на геополитическата сцена, участват доколкото трябва да покарат свой интерес. България бива премествана на везната им. Ние сме като статисти. Нито имаме икономическа, нито военната мощ, за да влияем дори на регионални процеси. Едни и същи хора – и леви, и десни ходят и в едното посолство, и в другото посолство. За да получат индулгенция и да могат повече да крадат.

 

- Лично аз съм останала с впечатление, че ГЕРБ са едни гърди напред в комуникацията с американското посолство. Така ли е?

 - Не. По този начин те легитимират по-лесно представянето си за демократи. Защото демокрацията идва от Запад. А от изток идва комунизмът и диктатурата. Такъв е сегашният тренд. Модата е свобода, демокрация, забавление до дупка, да харчиш до дупка, да не спазваш никакви правила. За да хванат тренда, те парадират, че подкрепят модела на западноевропейските страни. Ако преди 1989 г. ГЕРБ беше на власт, щеше да налага модела на Москва с пълна сила. Защото се знае, че някои ръководители от тъмносините са кандидатствали по няколко пъти за членство в БКП и като мотив са посочвали, че са готови да заплатят с живота си за победата на комунизма, а сега са крайно десни… Не посолствата са активните, а ние сме активните в предаването на нашите национални интереси.

 

- Колко центъра на подслушване има в страната в момента, които правят досиета и биха могли да матират всеки политически играч?

 - Не са много, защото хората, които се подслушват са малко на брой. Голямата част от обществото нямат никакви пари, не вземат никакви решения и няма защо да бъдат подсушвани. Онзи, който не разполага с пари, той не взема никакви решения. Тези, които разпределят ресурси се контролират, за да не тръгнат да превземат територии на друг или да не нарушат омертата.

 

- Има ли нужда от нов антикорупционен орган в този смисъл? ГЕРБ вече прокарват през Народното събрание техния вариант на закона.

 - Това е пълен балон. Първо там няма разследващи функции, няма го прокурора - кой да фиксира доказателствата?! Единствената роля на този орган в сегашния му вид ще бъде да събира компромати, което досега правеха останалите служби за сигурност. Второ, като гледам какъв спектър от престъпления са сложили, това означава само едно – че няма да се работи за преследване на корупционни практики на министри, президенти, премиери, кметове. Вкарано е сводничество, тероризъм – тези престъпления са вкарани, за да може да се отчете успех по някое време. Без тези престъпления резултатът ще е нула, защото нали разбирате, няма да вкарат министър в затвора. Трето – назначаването на ръководството на този орган. Това е перверзия. Народните представители са рожба на криминалния преход. Какво очакваме, че те ще назначат някой, който ще работи срещу тях? И сега имаме целия набор от органи, които могат да направят качествен съдебен процес. 

 

Няма какво да се лъжем, че някой от публичната власт ще се осмели да се изправи срещу откраднатите милиарди през прехода. В момента по сметки са блокирани 30 милиардна лева – в чужди банкови институции на изток и на запад, в България. Големите негативни последици от това са, че без капитал не можеш да направиш икономика, да захраниш населението с пари, а то през данъците да захрани услугите като здравеопазване, полиция, образование и пр. за обществото.

 

- Дори и президентът да беше надделял и да беше решено президентската институция да назначава шефа на новия антикорупционен орган, това щеше ли да промени качествено борбата с корупцията?

- Това нищо не променя. Човекът, който ще бъде предложен няма да е негово предложение, а ще му бъде спуснат от хората, които са дали парите.

 

- Кои са тези хора?

 - Една президентска, кметска или парламентарна предизборна кампания не се прави от народа, а от олигарсите и тарикатите, които са се наредили около тях. Структурата  в страната стои така: Няколко стотин човек са ядрото, 15 000 доверени около тях и една по-обща група от 400-500 хиляди човека – те държат целия капитал и всички възможности за правене на каквото и да било в България. Те са дистрибуторите, които налагат неписаните правила на корупция, шуробаджанащина и грабеж. И по-страшното е, че всеки българин е готов да влезе в тази схема, ако има тази възможност. Защото е лесно, сигурно и печалбата е голяма. А промяната означава, че може да изгуби всичко. В днешното консуматорско общество никой не иска да губи.

 

- Харесва ли Ви румънският модел за борба с корупцията? В някои от случаите той се превърна в политическа бухалка, но като цяло дава усещане за постигнати резултати в борба с корупцията по високите етажи на властта.

 - Харесва ми дотолкова доколкото е обособен като отделен орган за борба с корупцията. Моето решение за такъв орган е антикорупционна прокуратура, обособена като независима, извън законодателната, изпълнителната и съдебната власт, чието ръководство ще се избира пряко от народа. В концепциите на всеки един кандидат, предварително сформирана група с широка представителност, трябва да заложи количествени критерии и срокове. Този орган, ако заработи, трябва да вкара цялото правителство в затвора, всички ръководители на прокуратура, ВАС и ВКС, половината едри бизнесмени.

 

- Искаш да кажеш, че всички те имат досиета и събрани доказателства в тази посока?

 - Да, имат. Всеки, който е получил своя дял от тази неконкурентна среда, ще трябва да отиде в затвора.

 

- Къде е генезиса на това? Тези първи години в началото на 90-те и старата комунистическа партия, която си раздаде парите и материалните ресурси?

 - Не, това започва още от първите години на комунистическия строй. Когато първите държавни величия на социалистическата държава почват да излизат на Запад и виждат лъскавия живот там на колегите си политици. Виждат, че чуждите политици имат много по сметките си. Корупцията не е измислена от нас. Тогава започват скритите транзити, търговията с петрол и оръжия. Така започва генералната репетиция за голямото крадене след 89-та година.

 

- Като свършат еврофондовете какво ще правим?

 - Ще има по-голямо отрезвяване и от това, което се случи през 2000 г. Сега сме в цикличност и растеж, ще има еврофондове до 2020 г, които ще се изплащат до 2022 г. Налични са количествени улеснения, отрицателни лихви, евтин петрол и суровини. Привличаме инвеститори с евтина инфраструктура – ниска цена на земята, електроенергията, ниска е цената да направиш чадър над бизнеса си и да не плащаш данъци. Тук е по-добре и от офшорните зони. Тук корпоративният данък обичайно е нула. Тук големите компании нямат печалба, която да се облага, поради „перфектно“ счетоводство. Затова сега сме привлекателни. Всяка година от дохода на физическите лица държавата взема с 1 милиард повече от това, което събира от фирмите.

 

- Но въпреки това през последните две години инвестициите намаляват. Защо?

 - При аутсорсинга, който е новото ишлеме, няма инвестиции. Западноевропейски компании изнасят в страната ни отделите си за маркетинг, счетоводство, логистика, човешки ресурси – всичко, което може да се работи пред компютър. Ние имаме хора с по два езика и добра компютърна грамотност. Този, който идва, всичките му активи са на лизинг - наема сграда, наема компютри и като си тръгне нищо не остава. Временно вкарва пари в икономиката на страната чрез заплатите, но не остава научно-развойната дейност. Принадената стойност остава в друга държава. В България един манипулатор на машина, който произвежда платките за климатиците на „Мерцедес“ в провинциален град взема 600 лв., в индустриалните зони на Пловдив, Ямбол и София взема 1200 лв., в Унгария взема 1200-1500 евро, а в Германия – 2200 евро.

 

- Как ще свърши случая с банкера в Сърбия?

 - Той и тези тука харчат пари, откраднати от държавата. Когато човек е паднал ниско долу от него се изкарват най-лесно пари. Човекът плаща, за да поддържа някакъв образ и някакви линии в обществото. Онзи, който е във властта – не плаща. Той разпределя! Това е пример за човек, който заради по-големите си амбиции тръгна да заеме мястото на някой друг и да наруши омертата. Опита се да заеме мястото на друг.

 

- Чие място?

 - На този в Сараите. Един банков служител не можа да разбере, летейки в облаците и раздавайки торбички с пари на редящите се пред него на опашка политици, спортисти, журналисти, че не всичко , което лети може да се яде. Удари на камък, защото държавата е сложно нещо. За да управляваш държавата, трябва да си голям мръсник, много подъл и голяма хиена.

 

- Значи Доган е по-големия играч?

 - Той е оперативният мениджър на задкулисието. Той е доказал с годините, че не нарушава омертата. Той е проницателен, устойчив на външни процеси, които създават емоции в човека. Мисли трезво в такива ситуации и не се подвежда.

 

- Беше ли реален опитът за убийство срещу него?

 - Всичките сигнали, които са срещу лица от публичния сектор – имаше такива и срещу премиера, са спектакъл! Кой ще смее? Те са мишки – всеки се е сгушил, гледа да нагласи своята схема и си трае.

 

- А кой Делян Пеевски? Защо се превърна в удобно чудовище?

 - Профилът е същият като на премиера. За разлика от всички други дребни тарикати, тези говорят направо и точно, когато става дума за далавера. Лесно правят спойка между държава, далавера и печалба. Другите са лицемери, опитват по заобиколен начин да ти кажат за далаверата. Това са хора от улицата. Това са оперативни, доказали се мениджъри. Трябва да имаш организационни качества, да настройваш хората да влизат в далаверата и всичко да става като по вода.

 

- Той ли е най-силният в момента?

 - Нарочен е от западния клан на мафията. Те нямат толкова добър мениджър, защото са много големи лицемери. Искат да правят далаверите по по-скрит начин, прикрити зад ценностите за справедливост. Той лесно прави далавери и парите отиват на друго място. Завиждат му заради качествата. Другите към какво се стремят? Да не би да се стремят към възтържествуване на демократизма и закона? Но да не забравяме най-важното – ролята на държавата в израстването на „героите на нашето време“. Пеевски, Борисов и всички подобни щяха да бъдат като всеки един български гражданин, ако държавата в лицето на изпълнителната, законодателната и съдебна власт не работеше за техния личен интерес.

 

- Как стигна толкова далеч Пеевски? Явно има силна политическа подкрепа.

 - Когато си отидоха Луканов и Илия Павлов, дойдоха банкера Цветан Василев и Делян Пеевски. Те бяха там, в обкръжението. Онези се бяха забравили и нарушиха едни правила и затова ги санкционираха.

 

- Кой ги санкционира?

 - Комплексно е. Отвън и отвътре. Отвън се казва само една дума и отвътре хората в обкръжението, които искат да заемат техните постове, само това чакат.

 

- Отвън – имате предвид бизнес кръгове или някакви други?

 - Изток-запад. Движението между тези две точки се прави с много премерени движения като в дипломацията. Всяко рязко движение означава изгаряне. А някой като се самозабрави - изгаря.

 

- Това са разузнаванията, така ли?

 - Може да се каже, че разузнаването е една администрация. То е в един отбор с бизнеса. Така е у нас, така е при великите сили. Бизнес, политици, служби.

 

- Как тече една смяна по подслушване?

 - Има си линии – контрабанда, трафик на хора… По всяка линия работят 14-15 човека. Има и злоупотреби. В тези разработки се набират и компромати. Който направи престъпление, за него вече важи омертата и той вече няма избор да не работи за омертата.

 

- Има известно нагнетяване в обществото по линия на разделението между много богати и много бедни. До къде ще доведе това?

 - Дори в икономическия мотор на ЕС - Германия има хора, които през последните 3 години изпадат от средната класа. А в България това е по-осезаемо, защото ние имаме икономика на ишлимарите, конюнктурата и крадците. Ние нямаме автентични продукти на европейските пазари, които да са с висока добавена стойност. Към момента растежът ни е следствие на новото ишлеме наречено аутсорсинг. Туризмът е в подем заради световната конюнктура и геополитически рискове. Оръжейният ни износ е в свръх подем, поради въоръжените конфликти на изток.

 

В България хората участват в политиката, за да си възвърнат инвестицията. На местно ниво например, ако се пусне инженерен проект, обявява се в медиите, а щом го има там – значи е дело на големите, сигурно е и може да се участва. Тогава местния бизнесмен дава пари за офиса на партията, дава пари за реклама в кабеларката на града и в местния вестник, започват да говорят водещи фигури в региона като кметове, ръководители на държавната администрация. Така малките тарикати се хвърлят като шарани в мрежата, защото искат да се включат и те в тази игра.

 

- В този смисъл шараните са дори по-виновни, че стават съучастници?

 - Да. Философията им е да заложат на сигурно. Народът казва „големите са виновни“. Кои големите – „големите тарикати, те всичко решават“. В техните мрежи се хващат малките тарикати. А истината е, че който и да отиде във властта, ще стане по-голяма свиня от тези, които са в момента.
Гласувай:
4
0Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 11776055
Постинги: 2473
Коментари: 12859
Гласове: 34921
Архив
Календар
«  Февруари, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава