Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2021 07:12 - Забравеният подземен храм Гърло
Автор: bven Категория: Туризъм   
Прочетен: 2191 Коментари: 1 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


image

Куполният храм до село Гърло, област Перник,  представлява култов комплекс от Късната Бронзова епоха (ХІІ-Х в.пр.н.е.), свързан с група съседни обекти от различни епохи - крепостта Кула, западно над храма на върха на хълма, вероятно скално светилище непосредствено до крепостта, римска баня, непосредствено източно под храма, развалини от средновековна църква на хълма източно срещу храма, гробище със средновековни кръстове, паметник на Културата в северния край на махала Старо Гърло, вероятно слънчево светилище на хълма над гробището, както и някои други съседни обекти.


Откритието си проф. Митова-Джонова датира от ХІІ-Х в.пр.Хр. и го свързва с културата Нураги, от която около 7000 запазени паметници, тип нураги, днес има на о-в Сардиния и откритите освен във с.Гърло (България), един при село Долни Раковец и два при село Долна Секирна, които остават непроучени, на п-в Крим (Украйна) и в Палестина. Тя застъпва тезата, че храм-кладенецът при с. Гърло е посветен на подземния океан Абзу и на сладките води, подвластни на Шумерския Бог Енки. След миграциите на народи от азиатския дял на югозападна Евразия, предизвикани от селскостопанската и металургичната революция от неолита и бронзовата епоха о-в Сардиния прераства в емпория на източните цивилизации; преднурагският Зикурат в Монте Д"Аккоди (о-в Сардиния) вероятно е падан за зикурата на Шумерския бог Нана в Ур от III хил.пр.Хр.; кулите нураги са жертвени олтари на бог Нана от III хил.пр.Хр. в Урук; култовите кладенци са синоним на подземния океан Абзу и на сладките води, подвластни на бог Енки.

                                                    image
                                                    image
                                                    вход към купола

                                                    image  кладенецът

"Храм кладенците" са били съоръжения, полезни във всяко едно отношение, защото са съчетавали две изключително ценни качества – достъп до питейна вода и календар, вграден по ефективен и ненатрапващ се начин в сърцевината (“кухината”) на храма-водохранилище. Според арх. Данка Василева и инж. Костадин Димов,  устройството и начинът на действие на кладенеца е аналогично на съвременните рефлекторни телескопи, използвани за научните наблюдения във съвременните обсерватории. Според тях древните обитатели на местността, в която е изградено съоръжението, са наблюдава-ли небесните тела, които са се виждали през „небесния отвор” (на купола на кладенеца) в горната част на камерата. На дъното на кладенеца, точно под небесния отвор,  според Василева и Димов е имало параболично метално огледало, изработено от мед, сребро или злато. (Съществувала е възможност огледалото да е било залято с вода.) Наблюдаваните небесни обекти са се е отразявали в огледалото, а на пръстенообразната площадка, в камерата древният астроном е провеждал астрономическите измервания. От тази площадка древните удобно са правили своите наблюдения. Храмът е съжителствал до времето на късната античност с намиращата се до него баня от римската епоха.

image   северна стена

От 1989 година археологическият обект е изоставен без грижа от компетентните власти и институции.  Мястото не се популяризира. Пътят до него не е маркиран със специфичната за историческите паметници кафява табела. Обектът не се охранява, което допринася много за разрушаването му от недобросъвестни посетители. Храм-кладенецът не се поддържа и обраства с паразитна растителност. Към лятото на 2013 г., състоянието на уникалния археологически обект е лошо. Непрекъснато е посещаван от иманяри, които го разрушават в опитите си да намерят ценни артефакти. Нееднократно различни медии сигнализират, че безотговорните търсачи на богатства развалят уникалния градеж, за да търсят злато зад камъните.
В момента, паметникът се стопанисва от Община Брезник и Регионалният исторически музей в гр. Перник. Според данни, обнародвани на уеб сайта на Община Брезник, храм-кладенецът се ползва със статут на паметник с Национално значение.

Лошата инфраструктура затруднява достъпа до местността Пусто Гърло. Черният път водещ до съоръжението минава през територията на микроязовир Красава, която е вододайна зона и съответно достъпът за външни лица е забранен.
                           използвани са данни и снимков материал от нет-а





Гласувай:
11



1. bven - https://bven.blog.bg/zabavlenie/2018/09/25/izkustvoto-da-ne-vijdash-v-ogledaloto.1628720#last_comment
10.03.2021 17:26
невъзпитаните и нисковибриращите влияят на себе си, но по най-вредния начин.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14942140
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39061
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава