Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2010 19:05 - Гробът на кан Омуртаг - гробницата на Демир БАБА - 7
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 1070 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 21.03.2010 19:07


Съществува и общ празник на алиани и християни. Това е Илинден и чест ването му се дължи на древното преклонение пред покровителя на гърма и светкавицата и при двете религии. Илинден се явява празник на Демир баба теке и той се отбелязва тържествено при изворите Беш пармак (Петте пръстта) намиращи се в двора на текето. Тук е мястото да споменем, че думататекесе оказва изненадващо древна и се използва от народ, за който говорихме в предишни глави - спартите (лакедемонците). Според Херодот след битката при Платея те изградили три текетаза жреците, за свободните граждани и за илотите (робите).Възможни са и някои паралели с чувашите. У къзълбашите се среща празник на земята (през пролетта), когато на земеделските работници е забранено да се трудят. Чества се през последния четвъртък преди Великден. Характерна негова черта е, че освен освобождаването от селскостопански дейности, тогава не се извършват и редица домакински дейности. Не се тъче, не се шие, въобще е забранена женската работа. Подобно нещо срещаме и при чувашите, чието население принадлежи към волжките българи. У чувашите Бог на дедите, както и бог на гърма и мълнията е Аслааддий-Тора. Някои изследователи смятат, че чуваш котоТора" (Бог) идва от татарски (в миналото земята на Татарстан също е неделима част от Волжка България - до XVI в.), където тяхнотоан" иа" преминава в чувашкия во". Или, с други думи, стигаме до познатото назва ние - Тара (Тангра).И къзълбашите почитат светкавицата като главен Бог. Наричат гобащице творец", известен е и като Танръ. С това име алианите се обръщали към него, когато имало градушка, за да спре природното бедствие.

За къзълбашите е характерно и отдаването на почит към огъня, също често разпространено сред волжките българи. Навярно и затова къзълбашите носят името алевити. Понятието следва вероятно да свържем с тюркскотоалев" - „пламък".Към древнобългарските следи при къзълбашите ни води и почитане то на вълка. Той е свещено животно за гети, тюрки и древни българи. Алианите вярвали, че срещата с вълк е добра поличба. Те връзвали по шапките на деца вълчи зъб да ги предпазва от уроки. Алианите отбелязват и един уникален български празник. Става дума за честването на първи март и връзването на мартеници. Според легенда, записана в Лудогорието, този обичай е въведен от Аспарух - основателя на Дунавска България.Още по-любопитно е, че къзълбашите изпитват особено преклонение към два цвята, които присъстват в националния ни трибагреник - зеления и червения. Към тях естествено следва да добавим и белия - цвят на духовността, на светлината.

Самото названиекъзълбаши" в превод означавачервеноглавци". Очевидна е асоциацията с червения гребен на петела, който е основно жертвено живот но. Заслужава внимание, че старотоерлийско" българско население в Североизточна България се нарича гребенци, коитосе помнят като стари, местни жители, не преселени от друго място".Според мен думатачервено главци" и връзката с петела може да търси своето изначалие още в старо давни времена. Тя е неделима част от бита на древните българи не само с жертвения петел при обредите, но и с наименованието на десетата година от 12-цикловия слънчев календар, използван от древните ни предци. Годината е посветена на петела и се нарича тох. Вече говорихме и за принадлежността на тохарите към древните българи.

/следва/

/meta>


Тагове:   кан,   Омуртаг,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14943827
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39061
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава